Woord proeven gaat soms sneller dan woord vinden

Rotterdam, 23 nov. Mensen bij wie woorden een smaak in de mond oproepen, proeven een woord nog voordat ze het uitspreken. Dat blijkt uit een studie van Julia Simner van de universiteit van Edinburgh naar deze bijzondere variant van synesthesie, een erfelijke conditie waarbij verschillende zintuigen met elkaar vervlochten zijn. Het onderzoek van Simner laat zo zien dat de smaak die een woord in de mond brengt, wordt opgeroepen door de betekenis van het woord en niet door de klank of de spelling ervan.

Simner toonde zes mensen met de zeldzame vorm van synesthesie plaatjes van onalledaagse zaken zoals een vogelbekdier, een geisha of een metronoom. In een klein aantal gevallen leidde dat ertoe dat de woorden bij de synestheten `op het puntje van hun tong` lagen: ze herkenden het plaatje, maar konden het niet benoemen. In zo`n situatie lukte het de proefpersonen vaak wel om de smaak te noemen die ze met het plaatje associeerden. Een vrouw proefde tonijn als ze castagnetten zag.