Winnaar olympische marathon Sydney stopt

De Keniaan Noah Ngeny beëindigt zijn atletiekloopbaan. De 28-jarige Ngeny verraste in 2000 door bij de Olympische Spelen in Sydney de gouden medaille op de 1.500 meter te veroveren. In de finale versloeg hij de torenhoge favoriet, de Marokkaan Hicham El Guerrouj. „De laatste jaren zijn frustrerend geweest, met veel blessures”, zo verklaarde de Keniaan in de hoofdstad Nairobi zijn afscheid.

Ngeny had lange tijd moeite door te breken bij internationale wedstrijden, waar zijn landgenoten heersten. Hij maakte een jaar voor de Zomerspelen in Australië definitief naam bij de wereldkampioenschappen in Sevilla. In de Spaanse stad won hij zilver op de 1.500 meter, achter winnaar El Guerrouj.

In dat jaar verbeterde hij ook het wereldrecord op de 1.000 meter tot 2.11,96. Dat record op de incourante afstand staat nog steeds. In de afgelopen jaren heeft zelfs geen enkele atleet die snelste tijd weten te benaderen.

Ook zijn concurrent El Guerrouj (32) kondigde dit jaar zijn afscheid aan. De Marokkaanse middenafstandsloper verloor niet alleen de olympische finale in 2000, maar door een val ook die van 1996 in Atlanta. Enkele honderden meters voor de finish stapte hij op de hiel van favoriet Noureddine Morceli, verloor zijn evenwicht en viel.

Bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene slaagde El Guerrouj met verve. Tachtig jaar na de legendarische Finse middenlangeafstandloper Paavo Nurmi won hij bij een olympisch atletiektoernooi zowel de 1.500 als de 5.000 meter.