Weg vrij voor einde protesten Bangladesh

Dhaka. De voorzitter van de verkiezingscommissie in Bangladesh is bereid tijdelijk terug te treden om een einde te maken aan de massale demonstraties van de oppositie. Dat heeft een woordvoerder van de interim-regering gisteren gezegd. Een alliantie van veertien oppositiepartijen heeft vanaf maandag met wegblokkades de hoofdstad Dhaka (veertien miljoen inwoners) van de buitenwereld afgesloten om het vertrek van voorzitter Aziz en drie andere commissieleden af te dwingen. Volgens de oppositie zijn zij partijdig ten gunste van de Bengaalse Nationalistische Partij van Begum Khaleda Zia, die tot oktober de regering leidde.

Bij de protesten van de Awami League onder leiding van Zia`s eeuwige rivale Sheikh Hasina zijn de afgelopen weken al tientallen doden en honderden gewonden gevallen. Aan die demonstraties komt nu mogelijk een einde. Gisterochtend ontstond al een feeststemming onder de demonstranten in Dhaka, toen bekend werd dat Aziz zich had teruggetrokken in zijn huis.