Wat doen de kinderen?

Jongleur foto Eveline Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 01-04- 2006 Ter gelegenheid van het Jaar van het Circus hebben de gezamenlijke Nederlandse circussen zaterdag een parade georganiseerd door de binnenstad van Utrecht. Het Jaar van het Circus wil laten zien dat circus kunst, cultuur, erfgoed en vermaak is. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De Sint opzoeken

Op zondag 26 november nodigt de Sint alle kinderen, ouders en grootouders uit voor een groot feest in zijn werkpaleis in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Sinterklaas is er de hele dag om iedereen welkom te heten en houdt elk uur spreekuur. Kinderen kunnen een Pietendiploma halen met pakjes werpen en schoorsteen klimmen. Ze kunnen geschminkt worden en meezingen met alle bekende Sinterklaasliedjes). Ook tijdens deze feestdag kunnen kinderen op de stoomboot en in de logeerkamer van de Sint een kijkje nemen.

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Op 26 november is de entree € 2,50 voor kinderen én volwassenen. Open v.a. 10u Inl www.scheepvaartmuseum.nl.

Mee met Pepernotentram

Sinterklaas komt langs bij de Museumtramlijn. Op 26 november en 3 december is er weer een pepernotentramrit vanaf het monumentale Haarlemmermeerstation. De antieke trams vertrekken om 11u en 14u30. Na afloop van de tramrit is er tijd om wat te drinken en om bij Sinterklaas te komen.

Vertrek: Haarlemmermeerstation, Amstelveenseweg 264, Amsterdam. Jonger dan 12 jr o.l.v een volw. Kaartjes kosten €5. Res: reserveringen@museumtram.nl & 06-28665139. Inl: www.museumtram.nl.

Levend beeld spelen

In het kader van de tentoonstelling De droom van het levende beeld van John Rädecerk, geeft Toneelgroep Oostpool in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem 3 workshops (kinderen volgen de hele middag 3 workshops) over het levende beeld. In de eerste workshop leren de kinderen spelen met beeld. Zij verbinden een eigen verhaal aan het stilstaande beeld. Vervolgens is er een workshop kleding en grime. Daarna werken de kinderen hun beeld spelenderwijs uit. Ze leren samenspelen, presenteren voor publiek en verzinnen tussen de stilstaande shots passende bewegingen. Niemand kan natuurlijk een uur lang doodstil staan! Uiteindelijk is er een presentatie voor het publiek.

Geschikt voor kinderen van 9-16 jaar. Toegang en deelname gratis voor jeugd. Tussen 13u30-16u. Res 026-3512431. Zie ook www.hetlevendebeeld.nl

Leren jongleren

Altijd al eens willen koorddansen of willen jongleren? Dompel je dan onder in de wereld van het circus tijdens de Circusfamiliedag op zondag 26 november in Teylers Museum. Naar aanleiding van de tentoonstelling De helden van het circus vinden in samenwerking met Circusschool de Acrobaat uit Haarlem tussen 12u30 en 16u doorlopend gratis circusworkshops plaats voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt leren koorddansen, jongleren, ballopen, eenwielfietsen, menselijke piramides bouwen of je eigen jongleerballetjes maken. De workshops duren elk 30 minuten. Zo kun je verschillende workshops na elkaar volgen en erachter komen of je talent hebt voor het circus!

Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Circusfamiliedag: za 26 nov. Workshops: elke 30 min va 12u30 uur. Laatste workshop start om 16u. Open: di t/m za 10-17u, zo- en feestdagen 12-17u. Entree: € 7; 6-17 jr € 2; groepen € 5; CJP € 4, MK en tot 6 jaar gratis.

Inl 023-516 09 60 & www.teylersmuseum.nl

Luchtballonnen maken

Vliegtuigen zijn niet zo bijzonder meer als vroeger. Iedereen is zo gewend aan het snelle verkeersmiddel, dat je je niet meer voor kan stellen dat je vroeger een fiets en veel wind nodig had om te kunnen vliegen. Nu zit je veilig en warm achter een raampje naar beneden te kijken, terwijl je in een supersnel tempo naar de plek gaat waar je naar toe wilt. Avontuurlijker is het reizen per luchtballon. Je bent in de open lucht en werkt met warmte om op te stijgen en te dalen. Maak je eigen luchtballon waarmee jij om de wereld zou willen reizen! Zaterdag 25 november organiseert het Podium voor Architectuur een kinderworkshop waarin de kinderen hun eigen luchtballon gaan maken.

Locatie: Pier K, Raadhuisplein 7, Hoofddorp. Leeftijd: 8-13 jaar. Toegang: €6. 13u30 tot 15u30. Inschrijven: via inschrijven@pier-k.nl, 023-566 9566 of www.podiumarchitectuur.nl

Met Piet naar Escher

Op zondagmiddag 26 november en zondagmiddag 3 december komt Zwarte Piet naar Escher in het Paleis. Van 13u30-16u30 kunnen kinderen tot en met zeven jaar hem opzoeken. Piet verwacht hen voor een echte Escher speurtocht en ook wel voor een kleine verrassing bij Escher in Het Paleis aan het Haagse Lange Voorhout.

Kinderen hebben gratis toegang. Bij de speurtocht hebben de kinderen wel hulp nodig. Escher in het Paleis: Lange Voorhout 74; 2514 EH Den Haag; 070-427777.30; www.escherinhetpaleis.nl Open: ma t/m zo 11-17u

Ranger spelen met Piet

Op zondag 26 november brengt Sinterklaas een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen. Daar zal hij om 14u samen met zijn Pietermannen per safariboot aankomen bij de kade vlakbij de ingang van het park. In het Safarirestaurant zal de Goedheiligman voorlezen uit het Grote Boek. Gedurende de middag kunnen kinderen meezingen met Sinterklaasliedjes. Natuurlijk zorgen de Zwarte Pieten voor allerlei lekkernijen. Als extra verrassing is er voor de jonge bezoekers een leuk cadeautje.

vanaf 15.00 uur de mogelijkheid om mee te gaan op Pietensafari. Onder begeleiding van de Wegwijspieten worden bezoekers rondgeleid in de Safaribus. Pietensafari

Safaripark Beekse Bergen, Beekseberg 31, 5081 NJ HilvarenbeekInl www.beeksebergen.nl