Vergrootglas in het heelal is supersterk

Rotterdam. Amerikaanse astronomen hebben het sterkste vergrootglas in het heelal ontdekt. Dat melden zij binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal Letters. Het gaat om een sterrenstelsel op een afstand van vijf miljard lichtjaar dat werd ontdekt op opnamen van de Sloan Digital Sky Survey. Vanaf de aarde gezien staat het precies vóór een ander stelsel op ruim elf miljard lichtjaar afstand. Het gravitatieveld van het voorste stelsel buigt het licht van het verre stelsel zodanig af dat het op vier punten rond het voorgrondstelsel versterkt wordt afgebeeld.

Zulke gravitatielenzen zijn eerder gevonden, maar bij de huidige wordt het licht van het verre stelsel met een recordfactor tien tot twintig versterkt. Het is aan deze vergrootglaswerking te danken dat het verre stelsel überhaupt te zien is.