Toestand ex-spion van KGB kritiek

De toestand van de uitgeweken Russische KGB-agent Alexander Litvinenko, die in een Londens ziekenhuis ligt met ernstige vergiftigingsverschijnselen, is vannacht verslechterd. Inmiddels functioneert zijn hart niet goed meer en volgens zijn artsen is zijn toestand kritiek.

Over de aard van de vergiftiging bestaat nog altijd geen zekerheid. Werd begin deze week nog aangenomen dat het om het gevaarlijke metaal thallium ging, intussen circuleren er ook andere opvattingen. Een specialist opperde dat de 43-jarige Litvinenko, al jaren een fel criticus van de Russische president Vladimir Poetin, iets radioactiefs heeft toegediend gekregen.

De BBC meldde dat een röntgenfoto heeft uitgewezen dat er een drietal „ongebruikelijke voorwerpen” in zijn ingewanden is aangetroffen. Om wat voor voorwerpen het gaat is onbekend.

De aandacht van de politie concentreert zich nu vooral op een ontbijt, dat Litvinenko op 1 november met twee Russen nuttigde in een Londens hotel. De ene Rus, oud-KGB-agent Andrej Loegovoj, is een goede bekende van Litvinenko. De andere kende hij niet. Deze stelde zich slechts voor als Vladimir, nam nauwelijks deel aan de conversatie en moedigde Litvinenko aan een kop thee te drinken. De politie bestudeert onder meer monitorbeelden uit het hotel.

Toen het nieuws over de vergiftiging in het weekend uitlekte, werd aanvankelijk een samenhang gezien met een lunch, die Litvinenko eveneens op 1 november had in een sushibar met de Italiaanse veiligheidsdeskundige Mario Scaramella. De Italiaan, die onderzoek heeft gedaan naar de activiteiten van de KGB in Italië tijdens de Koude Oorlog, toonde hem een lijst met doelwitten van de Russische veiligheidsdienst. Daarop kwam naast de naam van de vorige maand vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja ook Litvinenko’s naam voor. Het Kremlin heeft eerder deze week elke betrokkenheid bij de vergiftiging ontkend.

Nadat de vergiftiging van Litvinenko aan het licht was gekomen, dook Scaramella onder uit vrees zelf het doelwit van een aanslag te worden. Dinsdag verscheen hij echter, vergezeld van lijfwachten, op een persconferentie in Rome. Daarop onthulde hij dat zowel hij als Litvinenko onlangs e-mails had ontvangen met bedreigingen. Scaramella geldt overigens niet als een verdachte in de affaire.