Toch nog een factor van belang

De ChristenUnie heeft haar zetelaantal verdubbeld en is mogelijk een partner voor een christelijk-sociale coalitie. Blije leden vierden dit met het Wilhelmus.

„Balkenende leek gisteren tijdens het tv-debat nog niet helemaal te hebben begrepen, dat de kiezer hem gisteren een signaal heeft gegeven: weg van het beleid met de VVD, en meer in christelijk sociale richting”, zegt André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie, op de ochtend na zijn verkiezingsoverwinning: van drie zetels naar zes in de Tweede Kamer.

Zijn voorkeur voor een toekomstige coalitie is duidelijk: „Met de ChristenUnie erbij zou een centrumlinkse coalitie van CDA en PvdA een christelijk-sociale coalitie kunnen worden”. CDA-leider Balkenende ging, meent Rouvoet, gisteren nog iets te veel uit van de gedachte dat „er niets aan de hand was”, omdat zijn CDA wel de grootste partij geworden was.

Maar er is sowieso tijd nodig , want PvdA-leider Bos zei gisteren dat de SP, de winnaar, niet genegeerd kan worden bij de formatie.

„We zullen zien of Balkenende in een christelijk-sociale coalitie wil investeren”, zegt Rouvoet. Kennelijk ter nadere oriëntatie op de CDA-verhoudingen – Rouvoet wil daarover niets kwijt – heeft de leider van de ChristenUnie gisteren al een kopje koffie gedronken met ex-CDA-premier Lubbers. Medewerking aan een „stapelcoalitie” op rechts, met onder andere Geert Wilders, acht Rouvoet voor zijn partij „ondenkbaar”.

De kaders van de partij hadden gisteravond, bijeen in het Omniversum, de ‘droomuitslag – van drie naar zeven zetels in de NOS-prognose – met gejuich begroet. Het lijken er nu zes geworden, maar de vreugde bij de ChristenUnie op de eerste vergadering van de nieuwe fractie, in een zaal waar voorheen D66 bijeen kwam, is er niet minder om.

De lijn in de campagne is juist geweest, daar waren de ChristenUnie-leden het gisteravond over eens: een principieel gezicht, maar niet van gisteren. Het vooruitzicht dat de ChristenUnie misschien voor de vorming van een regeringscoalitie nodig is, én de behaalde zetelwinst stijfden de leden in de hoop dat hun partij, in 2002 ontstaan door een fusie van het GPV en de RPF, nu dan toch een factor van belang in het politieke landschap is geworden. Bij de vorige verkiezingen had de partij te lijden gehad van kinderziekten, en van de aantrekkingskracht van de gereformeerde Balkenende op het rechtzinnig protestants volksdeel.

We moesten het hebben van de zegen, zei Rouvoet gisteren tegen zijn feestende gehoor. Ze sloten de avond af met het Wilhelmus.