Televisie Voorkeur

De uitzending De avond van de bom belicht 21 november 1981, toen ruim 400.000 mensen op het Museumplein in Amsterdam demonstreerden voor vrede en tegen kruisraketten waarin massaal de ‘ban de bom’-illustratie werd meegevoerd. Twee jaar later in Den Haag waren er 550.000 demonstranten. Met o.a. Ruud Lubbers, Wibo van de Linde, Mient Jan Faber en vele anderen. Ned.2, 20.25-21.50u.

actualiteiten

Netwerk. Uitgebreid aandacht voor de verkiezingsuitslag en de vraag wie er eigenlijk gewonnen heeft en welke coalities er mogelijk zijn. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Onder anderen in de studio publicist Paul Scheffer die terugblikt op de verkiezingsuitslag en suggesties voor de samenstelling van een nieuw kabinet doet. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Die Pamir - Untergang eines Großseglers. Als in 1957 de viermaster Pamir zinkt, overleven slechts zes bemanningslieden en komen 80 mannen om. Met de ondergang van de Pamir werd het tijdperk van vrachtvervoer door zeilschepen afgesloten. ARD, 0.00-0.30u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is theater- en televisieproducent Joop van den Ende. Ned.2, 17.35-18.30u.

Pauw & Witteman. Terugblik op de verkiezingen van gisteren met een aantal politici, onder wie oud-Kamerlid voor D66 Lousewies van de Laan. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Werkzat. Coach Rolph Pagano begeleidt mensen naar een (nieuwe) baan. Vanavond met de 26-jarige Mirjam die voor zichzelf een pleidooi moet houden om bij een advocatenkantoor aan de slag te komen en de 38-jarige ex-junk Hans die een nieuwe start als lasser wil maken. Ned.2, 19.55-20.25u.

Journeys from the centre of the earth: Water. Serie over het ontstaan van het Middellandse Zeegebied. Water is van levensbelang voor de mens en moest eerst onder controle worden gebracht voordat menselijke beschavingen konden ontstaan. BBC2, 20.00-21.00u.

Ik vertrek. Aflevering in een serie waarin Nederlanders worden gevolgd die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. Vanavond met Justus en Annemiek Dierick die een naturistencamping willen gaan runnen in het Zuid-Franse Castellane. Alleen de bank schijnt ineens problemen te maken. Ned.1, 20.30-21.30u.

Rare streken: Jungle. Tweede deel van een drieluik over regenwouden behandelt het oerwoud van Congo. De bodem van het oerwoud is wellicht de lastigste en meest onherbergzame plaats in het woud: donker, vochtig en vol gevaarlijke beesten. En geen woud is donkerder dan dat van Congo. Wie onaantastbaar boven al dat gewriemel en gewoel in het woud lijkt te staan, is de bosolifant. Hij is hier de echte koning. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Kung fu monk. Yan Ming ontwikkelde zich tot een van de meest legendarische martial arts-monniken van de moderne tijd. Maar toen hij overliep naar de VS raakte hij uit de gratie. National Geographic, 22.00-23.00u.

Dossier 2300: Als olifanten zich tegen mensen keren. De inwoners van het Indiase district Jalapaiguri vrezen voor hun leven als de schemer valt. Dan komen namelijk de Indiase olifanten tevoorschijn die niet alleen de landbouwproducten van de bewoners vernielen, maar ook hun huizen. Er wordt een speciale eenheid gevolgd die dit soort invasies in goede banen moet leiden. Tijdens het oogstseizoen hebben zij het extra zwaar, omdat de olifanten dan dag en nacht op strooptocht zijn om hun honger te stillen. RTL4, 22.55-23.55u.

Inside: Battle of the wines. Elk jaar komt de crème de la crème van de wijnindustrie in Londen bijeen om te beslissen wie de prestigieuze titel ‘Wijnmaker van het Jaar’ heeft verdiend. National Geographic, 23.00-24.00u.

3FM Serious TV. Kijkje achter de schermen van het radiostation 3FM. Zo zien we de deejays Giel Beelen, Claudia de Breij en Coen & Sander aan het werk . Zo krijgt de kijker een beeld over hoe hun radioprogramma’s tot stand komen. Het radiostation organiseert in december voor de derde keer Serious Request, de actie van drie deejays die zes dagen zonder eten in een glazen huis doorbrengen om geld op te halen voor het Rode Kruis. Ned.3, 0.05-0.35u.

sport

Voetbal. Inleidingen en rechtstreekse verslagen van de wedstrijden voor de UEFA Cup van Sparta Praag tegen Ajax en Feyenoord tegen Blackburn Rovers. Bij RTL7 is de wedstrijd Parma FC tegen Heerenveen te zien. Ned.3, 18.25-22.50u. & RTL7, 20.30-23.00u.