Televisie Film van de dag

Uit Voices of Bam.

Voices of Bam. In de puinhopen van de Iraanse stad Bam vond fotografe Parisa Damandan duizenden foto’s. Beeltenissen van mensen die omkwamen in de aardbeving die in 2003 het gebied teisterde en van hun kinderen, die soms nog leven. Voor Aliona van der Horst aanleiding om deze mensen een stem te geven: fluistergetuigenissen van kinderen die hun moeders missen en vrouwen die rouwend om hun echtgenoot moeten hertrouwen. Ze reisde naar Iran om getuigenissen op band vast te leggen. Maar toen ze met haar crew in Bam wilde filmen, mocht iedereen het land in, behalve zij. Cameravrouw Maasja Ooms kreeg de verantwoordelijkheid ter plaatse en Van der Horst voerde de regie op afstand. De camera registreert voorbeeldig de tragische esthetiek van de puinhopen en de details waarin het leven weer uit het stof omhoog krabbelt.

(Aliona van der Horst en Maasja Ooms, 2005, Ned.), Ned.2, 23.10-0.40u.