SP wil niet ‘op schoot’ bij CDA

De coalitiebesprekingen begonnen afgelopen nacht – héél even – tijdens het debat met lijsttrekkers van de zeven grootste partijen. PvdA-leider Bos vond dat het CDA eerst met de SP zou moeten praten, omdat die partij de grote winnaar was van de verkiezingen. Dat vond SP-leider Marijnissen ook. Maar het zou voor zijn partij moeilijk worden, zei hij, om samen te werken met het CDA door het beleid van de afgelopen jaren. Marijnissen zag „heel veel beren op de weg” en „heel veel hobbels” – vooral door het CDA-verkiezingsprogramma en de CDA-lijst van Kamerleden.

CDA-lijsttrekker Balkenende zei: „Het CDA zoals het nu is, met ons program, onze kandidaten, deze lijsttrekker, daar zult u het gewoon mee moeten doen.” Marijnissen deed verbaasd. Als dát de toon werd van de gesprekken, werd het zeker niks met het CDA. En als Balkenende bang was dat Marijnissen zich zou opdringen – niet nodig. „Ik ga beslist niet bij u op schoot zitten.”

Opvallend was ook de toon waarop Rutte, leider van de VVD, Wilders toesprak, die met zijn Partij voor de Vrijheid 9 zetels haalde. Rutte vond dat Wilders zichzelf te graag presenteerde als buitenstaander. „Wij gaan u niet de kans geven om de indruk te wekken dat wij u isoleren.” Maar Wilders had „stevige standpunten”, hij voerde een „one issue campagne”. „Ik vertegenwoordig een liberale partij, als u het niet erg vindt. Dat is een andere partij dan de uwe. Gelukkig.”