SP viert de dag dat de liberalen gepasseerd zijn

De fractie van de SP in de Tweede Kamer verdriedubbelde bijna. Naast nieuwelingen nemen oudgedienden plaats in het parlement.

De nieuwe fractie van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer koos aan het begin van de middag een Haags café voor haar eerste bijeenkomst. De SP is sinds vandaag de derde partij van Nederland, na het CDA en de PvdA.

Voor de nieuwe fractie, die bijna verdriedubbelde van 9 naar 26 zetels, heeft de partij geput uit nieuwelingen als Renske Leijten (27) en Sharon Gesthuizen (30). Oudgediende Remi Poppe maakt zijn come-back. Ada Gerkens die net afscheid had genomen, neemt haar blauwe zetel weer in. De partij haalt zelfs haar senatoren Ronald van Raak en Tiny Kox naar de Tweede Kamer, hoewel Kox er nog wel een nachtje over wilde slapen.

De stemming onder de SP’ers in het Amsterdamse culturele centrum de Melkweg was gisteravond uitzinnig. Om tien uur maakte een joelende menigte plaats voor SP-leider Jan Marijnissen. „22 November is een historische dag voor de SP en Nederland”, riep hij vanaf het poppodium, omringd door alle kandidaat SP-Kamerleden. „Dit is de dag waarop de socialen de liberalen zijn gepasseerd.”

De SP, 34 jaar geleden begonnen als een maoïstische actiepartij die de parlementaire democratie omver wilde werpen, is de opmerkelijkste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De afgelopen jaren nam de partij onder leiding van Marijnissen afscheid van de socialistische dogma’s uit de jaren zeventig en tachtig en schoof op naar het midden van het politieke centrum.

Marijnissen (54) die een half jaar geleden nog werd getroffen door een hartaanval, keek strijdvaardig de zaal in: „We hebben behoefte aan iets socialers en menselijkers in Nederland en dat is de SP!”

De veertigjarige Richard Veldman, werkzaam in de zuivel, keek bijna ongelovig naar het scherm met de verkiezingsreslutaten. Hij is vijf jaar actief lid van de SP bij de afdeling Noord-West Veluwe. Op deze uitslag had hij niet durven hopen. „Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Dit is wel een heel groot succes.”

Naast hem stond Daniël de Jongh (37). Zij voerde actie tegen de oorlog in Irak en Afghanistan en noemt zich zelf „een van de trekkers van de campagne tegen de Europese Grondwet”. Ze kwam bij de SP omdat die partij „z’n nek durfde uit te steken”.

Geweldig, vond ze de uitslag. „De PvdA heeft steken laten vallen. Mensen zijn het echt zat”, zei ze. De SP heeft zo veel stemmen gekregen, denkt De Jongh, „omdat mensen zien wat SP-ers op straat doen.”

Het feestvierende SP-lid Monica Heikoop (45) denkt dat de SP nu meer te zeggen krijgt. „We zijn machtiger geworden. Wat mij betreft komt de SP nu ook in de regering.” De aanwezige SP’ers met ervaring in de Tweede Kamer zijn erg voorzichtig. Jan de Wit kan zich goed voorstellen dat de SP in de oppositie blijft. ,,Wij gaan alleen regeren als er voor ons een aantrekkelijke coalitie mogelijk is. Met zo’n grote fractie kunnen we ook in de oppositie veel bereiken.”