Sociale partners willen snelle formatie

De ingewikkelde uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen mag niet leiden tot een langdurige formatie. Dat zeggen werkgeversorganisaties en vakcentrales. Welke regeringscoalitie ze zelf het liefst willen, laten ze in het midden. Ook voor de verkiezingen hadden ze geen stemadviezen uitgebracht.

VNO-NCW en MKB-Nederland brachten vanochtend een gezamenlijke verklaring uit. Daarin pleiten ze voor een snelle formatie, „ondanks de complexe situatie die na het tellen van de stemmen rest”. De ondernemersorganisaties vinden dat er „moet worden geregeerd om het herstel van de economie vast te houden en uit te bouwen”.

Een nieuw kabinet moet volgens hen werken aan „een drastische beperking van de bureaucratie, aan de bereikbaarheid, aan versterking van onderwijs en innovatie en aan een grotere arbeidsdeelname”. Agnes Jongerius, voorzitter van de vakcentrale FNV, trekt uit de stembusuitslagen de conclusie dat „alle partijen die meededen aan de kabinetten Balkenende I tot en met III hebben verloren”. Ze vindt dat een „niet mis te verstaan signaal dat het socialer en dus anders moet”.

De FNV-voorzitter rekent bij de formatie op een „ingewikkelde sudokupuzzel”. Ze gaat snel aan de slag met het opstellen van een brief aan de toekomstige informateur, om duidelijk te maken dat de FNV geen voortzetting van de koers van de afgelopen jaren wil. „Dat zou een schoffering van de kiezer zijn.”

René Paas, voorzitter van de christelijke vakcentrale CNV, somt op zijn weblog alle coalities op die er mogelijk zijn. Toch lijkt een lange kabinetsformatie hem niet nodig. De meeste kans maakt volgens hem een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. „Volgens mij helpt het geweldig om in te zien dat er op dit moment maar weinig keuzes echt voor de hand liggen. Hoe moeilijk moet je het maken?”

De Amsterdamse beurs reageerde vanmorgen niet op de verkiezingsuitslag. De AEX-index stond vanmorgen 0,5 procent lager.