Retro Motofone in aantocht

motofone_3D_1.jpgEindelijk heeft Motorola z’n zwartwitte Motofone ook in Nederland aangekondigd. Dat dit een bijzondere retro-gsm is kon je op deze plek al eerder lezen. Maar inmiddels zijn er meer details beschikbaar over deze phone for connecting the unconnected, zoals de fabrikant ‘m gedoopt heeft. De Motofone wordt goedkoop (ongeveer vijftig euro), zodat ie voor de mobiele beller in ontwikkelingslanden betaalbaar blijft. Geen paniek: ook verwende Nederlandse jongens en meisjes kunnen dit kekke belplankje van 9 mm dikte kopen. “Handig voor erbij”, zegt de Motorolameneer.

De Motofone ziet er fantastisch uit, maar kan niets. Een copywriter zou hard nadenken en opschrijven: “Motofone, terug naar het pure bellen“. Geen foto’s, geen filmpjes, geen MMS, geen spelletjes en geen screensavers. Alleen maar een zwartwit lcd-scherm dat warme herinneringen oproept aan je eerste quartzhorloge. Sms’jes ontvangen en versturen kan ook. “Maar let op”, waarschuwt de Motorolaman aanvankelijk, “hij kan geen sms’jes onthouden. Er zit namelijk geen geheugen in. Zelfs je lijst met laatst gebelde nummers houdt de Motofone niet bij.”

Gelukkig komt even later de verlossende mededeling dat de Motofone luxe extra’s als een sms- en belgeheugen toch wel heeft, zo meldt de firma. Blijkbaar zijn we toch iets te verwend voor het echte off-the-road bellen. Verder heeft de Motofone alles waarmee je in de woestijn, de jungle of de bergen kunt overleven. Lange batterijduur, stofdichte behuizing, kan tegen een stootje en is bij fel zonlicht goed afleesbaar, zelfs als de koperen ploert hoog in het blauwe zwerk staat.
Of de Motofone er ook nog komt voor de kerstdagen is afhankelijk van de Nederlandse telecomproviders. Het eerste kwartaal van 2007 moet in ieder geval haalbaar zijn, aldus Motorola.

Strak en chique: de KRZR

motorola_krzr.jpgOndertussen vermaakt het Hebben-team zich met de KRZR, de opvolger van de platte RAZR - het goed scorende Motorola-clamshellmodel (zie vorige test). Het is een gsm in metallicblauw en matblauw, met hetzelfde, niet al te snelle menu als de RAZR en een klein lcd-scherm aan de buitenkant. Achter het klepje: 2 megapixel camera, java-games, USB-aansluiting om snel bestanden over te zetten vanaf je pc en MiniSD tot maximaal 2 GB. De tiptoetsen werken prettig, maar je praat gauw iets over de microfoon heen en dat komt de verstaanbaarheid niet ten goede. De luidspreker is slim onderin weggewerkt.

Foto’s en videokwaliteit zijn dat wat je van een telefoon met een piepkleine speldeknop-lens mag verwachten. De KRZR is strak en chique, de meegeleverde koptelefoon (aansluiten via USB) doet bijna afbreuk aan die keurige uitstraling. Gelukkig ondersteunt het toestel Stereo Bluetooth, zodat je een draadloze koptelefoon kunt koppelen. Hoewel deze gsm wel mp3-tjes kan afspelen is het geen capabele walkmanvervanger. Daarvoor zitten er domweg te weinig bedieningselementen aan de buitenkant. Less is more, zelfs bij deze telefoon met een adviesprijs van 459 euro. Daarvoor koop je al snel 9 zwartwitte Motofones.