regio keuze

Maria João Pires Foto Eduardo Gageiro Created with The GIMP Gageiro, Eduardo

BUSSUM

Ida GerhardtHet Ida Gerhardtgenootschap organiseert op 26 november (14u) een bijeenkomst over het werk van de dichteres Ida Gerhardt. Prof. Dr. Piet Schrijvers houdt een lezing over Gerhardts vertaling van Virgilius' Georgica (“Vertaling als zelfportret”). Na de pauze volgt een door dr. Mieke Koenen samengestelde compositie over enkele thema’s uit Gerhardts leven en werk. Mieke Koenen brengt dit programma samen met acteur Henk van Ulsen en harpiste Renske Tjoelker.

26 nov 14u Ida Gerhardt in het Kerkgebouw, Koningslaan 2b, Bussum. Inl 038-4441778.

CRUQUIUS

AlbinoniMusica ad Rhemun (traverso, cello en clavecimbel) geeft zaterdag 25 november een concert met achttiende eeuwse muziek in Museum de Cruquius. Op het sprogramma werken van o.a. Albinoni, J.S. Bach, Couperin, C. Delusse en Händel.

Concert 25 nov 20u15 in Museum de Cruquius, Cruquiusdijk 27 Cruquius. Kaarten € 17,50 incl. pauzeconsumptie.

HAARLEM

ErfgoednachtOp 29 november (20u-24u) is het Erfgoednacht in Haarlem met als thema ‘feest!’ Spaarnestad Photo zal het archief openen voor het publiek, waar rondleidingen worden gegeven door Tijs Goldschmidt (bioloog/publicist), Luuk Wilmering (fotograaf/kunstenaar) en Freek Baars (collectiebeheerder Spaarnestad Photo).

Spaarnestad Photo Gallery, Groot Heiligland 37, Haarlem. Per rondleiding is er plaats voor max. 15 personen, aanmelden bij fvankessel@spaarnestadphoto.nl. Inl: 023-5518432 & www.spaarnestadphoto.nl

HILVERSUM

DudokBij een rondleiding in het donker door het stadhuis van Hilversum op woensdag 29 november wordt ingegaan op het speciale lichtgebruik van architect Willem Marinus Dudok. Hij verstopte zijn lichtbronnen vaak, zodat wel het licht, maar niet de lamp ziet. Voor wie wil is er daarna een torenbeklimming waarbij ‘Hilversum by night’ vanaf de toren te zien is.

Deze rondleidingen vinden plaats in het teken van de 75ste verjaardag van het raadhuis. Op www.hilversum.nl is het totale activiteitenprogramma van ’75 jaar Raadhuis’ te zien. Zondag 26 november is er overdag ook een rondleiding.

Rondleidingen op 29 nov van 17-19u30 en 26 nov 12u. Kosten 5 euro p.p. voor kinderen t/m 12 jaar en 7,50 euro voor volw. Startpunt is de Dudok Dependance, de tentoonstellingsruimte in het souterrain van het Raadhuis, Dudokpark 1, Hilversum. Res 035-6292826 of museumhilversum@hilversum.nl

UTRECHT

Erik van LieshoutKunstenaar Erik van Lieshout stelt voor het Impakt Event op 29 november een filmprogramma samen waarin hij onder meer zijn nieuwe werk ROCK laat zien. Ook zal hij films tonen van kunstenaars die hem geïnspireerd hebben. Rein Wolfs, conservator van Museum Boijmans van Beuningen, waar Van Lieshout volgende week een tentoonstelling krijgt, zal de kunstenaar interviewen over zijn werk.

Impakt Event: Erik van Lieshout. 29 nov. om 20u30 in Moira, Wolvenstraat 10, Utrecht. Inl: 030-2944493

De Vrijdag van VredenburgDe wonderkinderen Arthur en Lucas Jussen staan sinds enige tijd onder de hoede van de Portugese pianiste Maria Joao Pires, die de broers beschouwt als 'grootste pianotalenten ter wereld’. In de serie de Vrijdag van Vredenburg soleren ze 24 november in het Concert voor twee piano’s van Mozart (KV 365). Verder op het programma werken van Haydn en Van Dieren door het Radio Kamer Filharmonie/Groot Omroepkoor o.l.v. Jaap van Zweden. Ook met Judith van Wanroij, sopraan, Ans van Dam, alt, Thomas Oliemans, bariton en André Morsch, basbariton.

Vrijdag van Vredenburg 24 nov 20u15. Inl www.devrijdagvanvredenburg.nl, res. 030-2314544

Community Art FestivalNa meer dan honderd jaar verwoestende oorlogen, kwamen honderden diplomaten uit heel Europa van 1712 tot 1713 naar Utrecht om te onderhandelen. Dat leidde tot de Vrede van Utrecht. Het culturele programma Vrede van Utrecht van 23 t/m 26 november heeft nu onder de titel Kunst in mijn buurt een festival georganiseerd met veel theatervoorstellingen, dans, documentaires en een Cinemaaltijd. De voorstellingen hebben één ding gemeen: ze gaan allemaal over het dagelijkse leven van gewone mensen.

Inl www.kunstinmijnbuurt.nl