PvdA wil onderzoek stempassen

De PvdA wil dat kiezers die geen stempas hebben gekregen, dat melden bij de Kiesraad. De partij heeft „tientallen meldingen” gekregen van mensen die geen stempas hebben ontvangen of die kwijt waren.

Dat zegt Niesco Dubbelboer, scheidend Tweede Kamerlid voor de PvdA. Bijna tien miljoen kiezers kregen dit jaar als proef een stempas thuisgestuurd in plaats van een kiesbiljet. Met de stempas konden zij in elk stembureau in hun gemeente stemmen. Maar ze konden niet meer, zoals vroeger, zich identificeren in hun ‘eigen' stembureau en zonder stempas stemmen. Anders zouden mensen dubbel kunnen stemmen.

Kiezers zonder stempas konden een nieuwe aanvragen tot afgelopen vrijdag. In Amsterdam vroegen zo'n 1.100 mensen een vervangende stempas aan. Maar niet iedereen kwam er op tijd achter dat dat moest. De bedoeling van de stempas is juist dat de opkomst bij verkiezingen hoger wordt doordat mensen zelf een stembureau kunnen kiezen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart gaf 1,6 procent van de kiesgerechtigden aan dat ze niet hadden gestemd omdat ze geen stempas hadden.

De PvdA vindt dat de verkiezingen ongeldig moeten worden verklaard in districten waar meer dan vijf procent van de kiezers niet heeft kunnen stemmen. Rob Kalse, hoofd Bureau Verkiezingen in Amsterdam, vindt de communicatie „gebrekkig”. „Gemeenten is gevraagd de communicatie ter hand te nemen maar als je zo grootschalig een stempas introduceert, moet je daar als overheid voorlichting over geven, bijvoorbeeld via Postbus 51.” Volgens Binnenlandse Zaken kon landelijke voorlichting niet omdat niet alle gemeenten meededen.

In Rotterdam schat een woordvoerder op basis van een steekproef dat tussen de 100 en 300 kiezers niet hebben gestemd door de kiespas. In Haarlem zijn circa tien telefoontjes binnengekomen van mensen die boos waren.