PSV ziet kans op clubrecord vervliegen

Liverpool is groepswinnaar na 2-0 overwinning tegen PSV.

Gerrard en Crouch maakten de doelpunten in de wedstrijd op Anfield Road.

Steven Gerrard doorbrak gisteravond na 66 minuten een lange reeks van wedstrijden waarin PSV geen enkel doelpunt tegen kreeg. Een paar minuten voor tijd troefde Liverpool-spits Peter Crouch de jonge Manuel Da Costa Trindade af en bepaalde de eindstand op Anfield Road op 2-0. Na de eerdere 0-0 in september in Eindhoven is nu al zeker dat Liverpool winnaar van groep C wordt. De laatste twee wedstrijden, PSV-Bordeaux en Galatasaray-Liverpool, gaan over twee weken helemaal nergens meer om. Bordeaux is door de 3-1 overwinning gisteren tegen Galatasaray al zeker van de derde plaats die recht geeft op een vervolg in het UEFA-Cuptoernooi.

Trainer Ronald Koeman zal de laatste groepswedstrijd in de Champions League – net als die van gisteren – gebruiken om zijn ploeg nog meer internationale ervaring op te laten doen. Voor jonge spelers als Ibrahim Afellay en Manuel Da Costa Trindade zijn wedstrijden op het hoogste Europese niveau belangrijk voor hun sportieve ontwikkeling. Van Afellay was al langer bekend dat hij een grote toekomst tegemoet gaat in Eindhoven, maar de revelatie van de voorbije maanden is Da Costa.

De twintigjarige verdediger werd afgelopen zomer als een talent aan de selectie van coach Koeman toegevoegd. Na een zwak optreden in de voorbereiding tegen FC Nürnberg moest de geboren Fransman in de hiërarchie zelfs spelers als Michael Lamey, Michael Reiziger en Eric Addo voor zich dulden. Een maand geleden kreeg Da Costa in de uitwedstrijd tegen AZ voor het eerst zijn kans. De moderne speler ontbrak sindsdien alleen twee keer door een enkelblessure.

Tegen Liverpool stond Da Costa gisteravond voor de derde keer dit seizoen in een duel in de Champions League naast Alex in het centrum van de defensie. Alsof hij al jaren op het hoogste niveau speelt, zo liep de nummer 14 van PSV over Anfield Road. De jongste speler in de basis van de Nederlandse landskampioen was gekoppeld aan de Engelse international Peter Crouch. De lange, slungelachtige spits van Liverpool kreeg aanvankelijk niet meer dan een paar ‘halve’ kansjes. Een paar minuten voor tijd was Crouch de verdediger van PSV toch te slim af. Da Costa kon slechts toekijken hoe zijn tegenstander de 2-0 achter Gomes in het doel kopte.

Toch kon Da Costa terugkijken op een redelijke wedstrijd. Naar mate de wedstrijd vorderde begon de zoon van een Marokkaanse moeder en een Portugese vader zich steeds meer te manifesteren. De voetballer die in Frankrijk werd geboren en getogen, was niet schuldig aan het enige doelpunt van de wedstrijd. Na ruim een uur spelen draaide de Nederlander Dirk Kuijt weg bij Alex en schoof de bal in de voeten van Gerrard. De captain van Liverpool was de Belg Timmy Simons te snel af en schoot de bal langs doelman Gomes. Daarmee zag de verdediging van PSV de kans vervliegen om met acht wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt een record te vestigen.

Na de openingstreffer ging PSV nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar echte kansen kreeg de ploeg uit Eindhoven niet. Alex leek even door te kunnen lopen naar het doel van Liverpool, maar de verdediger werd teruggefloten wegens buitenspel. De Braziliaan stond de rest van het duel Da Costa in de verdediging.

Alex is in meerdere opzichten de leermeester van de jonge speler die onlangs werd opgeroepen voor de nationale selectie van Portugal. De relatief nog onervaren Da Costa speelde het afgelopen seizoen tien wedstrijden voor AS Nancy. Bij PSV leert hij aan de hand van Alex ‘Nederlands’ voetballen. Bovendien leert de international van Brazilië hem Portugees. Het liefst hadden Alex en Da Costa gisteren opnieuw voor PSV ‘de nul’ gehouden. Maar Gerrard en Crouch voorkwamen dat de verdedigers een clubrecord konden vestigen.