Oppositie Mauretanië wint zetels

Een coalitie van oppositiepartijen is in Mauretanië als winnaar uit de parlementsverkiezingen gekomen. Uit de gisteren bekend gemaakte uitslag bleek dat een tweede verkiezingsronde nodig is voor de verdeling van ruim de helft van de zetels, omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalde. De verkiezingen in het Noordwest-Afrikaanse land, zondag, waren de eerste sinds een geweldloze militaire coup in augustus 2005 een einde maakte aan het bewind van de vorige president Maaouya Sid’Ahmed Ould Taya.

De oppositie heeft nu 26 van de 95 zetels gewonnen. „Het politieke veld ligt open”, aldus een bron binnen de regering, die anoniem wilde blijven. „Mauretanië zal door een coalitie worden geregeerd en de partijen zullen hun verschillen opzij moeten zetten”.

Het huidige militaire regime, onder leiding van kolonel Mohammed Ely Ould Vall heeft eerder beloofd opzij te stappen na de presidentsverkiezingen die gepland staan voor maart 2007.

Internationale verkiezingswaarnemers oordeelden dat de verkiezingen rustig waren verlopen, maar voegden toe dat er weinig kiezersvoorlichting had plaatsgevonden. De tweede ronde volgt 3 december. (AFP, AP)