Op een vriendendienst hoort geen dubbele wijnaccijns

Bob Joustra Foto C. Schelstraete Schelstraete, C.

Moeten liefhebbers die hun ‘wijn voor eigen behoefte’ gezamenlijk uit Frankrijk laten komen in Nederland accijns betalen? Die vraag beantwoordt vandaag het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Inzet is het bezwaar dat natuurkundeleraar Bob Joustra uit het Zeeuwse Kapelle aantekende tegen de aanslag die de Belastingdienst hem oplegde voor een ‘vriendendienst’: elk jaar koopt Joustra voor zijn zeventig leden tellende kook- en wijnclub Cercle des amis du vin wijn in Zuid-Frankrijk.

Wat staat er op het spel?

Joustra: „Sinds in 1992 de Europese binnengrenzen zijn verdwenen, staat het iedere particulier vrij om zelf behoorlijk wat wijn uit andere EU-landen mee naar huis te nemen. De limiet is 90 liter per persoon, waarvan 60 liter mousserende wijn mag zijn. Ik tel de bestellingen van de clubleden bij elkaar, plaats de orders en schakel een vervoersbedrijf in dat de hele partij in een keer ophaalt.”

De Belastingsdienst stelt dat u accijns ontduikt in Nederland.

„Ik betaal accijns in Frankrijk.”

Die is een stuk lager dan in Nederland.

„Ja, maar als je in Frankrijk al accijns hebt betaald, hoef je in Nederland niet nog eens te betalen.”

Dat geldt volgens de Belastingdienst alleen voor uw eigen wijn en alleen als u die zelf vervoert.

„Klopt, en daar ben ik het dus niet mee eens.”

De wijnhandel betaalt ook accijns in Nederland over wijn die ze invoert.

„Ja, maar zij betaalt geen Franse accijns, of krijgt die terug.”

Dan vraagt u die toch ook terug?

„Die mogelijkheid bestaat niet voor gewone particulieren.”

Gaat u winnen?

„Wie weet? De advocaat-generaal, die het Hof adviseert, vindt in elk geval dat ik de wijn die ik voor eigen gebruik in een ander EU-land koop, niet per se zelf hoef te vervoeren, maar dat ook anderen dat mogen doen zonder dat ik opnieuw accijns verschuldigd ben. Zolang er maar geen tussenpersoon aan te pas komt die het vervoer regelt en de transportkosten vergoed krijgt, want dan zou het handel worden.”

Menig wijnclub wacht het oordeel van het Hof in spanning af?

„Zeker, en dat geldt helemaal voor wijnliefhebbers in EU-landen met nog hogere accijnzen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden.”