Onderonsje tussen Lubbers en Rouvoet

Gaat oud-premier Ruud Lubbers (CDA) weer een rol spelen als architect van een nieuw kabinet? In elk geval werd hij gisteren in de omgeving van het Binnenhof gesignaleerd in gesprek met lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie.

Dit gesprek had plaats op initiatief van Lubbers zelf, zo bevestigt Rouvoet. „We hebben eerder goede gesprekken gevoerd toen hij na de val van het tweede kabinet-Balkenende optrad als informateur. Ons gesprek gisteren was daar een voortzetting van”, aldus Rouvoet. „Het ging onder meer over ieders verantwoordelijkheid in de huidige politieke constellatie. Ik heb geen idee of Lubbers er door iemand op uit is gestuurd om dergelijke gesprekken te voeren.”

De PvdA is op de hoogte van het onderonsje tussen Lubbers en Rouvoet. Maar PvdA-lijsttrekker Wouter Bos heeft volgens zijn woordvoerder geen gesprekken gevoerd met Lubbers. „Het is ook nog veel te vroeg om nu al te preluderen op de mogelijkheid dat hij als informateur aan de slag gaat.”

Lubbers, in de jaren tachtig en negentig in totaal twaalf jaar premier, slaagde er afgelopen juli in om als informateur in drie dagen tijd de grondslag te leggen voor het derde kabinet-Balkenende. Zijn eindverslag voor de koningin besloeg twee A4’tjes.

Vorige maand sprak Lubbers, voormalig VN-commissaris voor de vluchtelingen, zich uit tegen het beleid van VVD-minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). „Verdonk moet haar karwei niet afmaken”, zei hij in het blad Wordt Vervolgd van Amnesty International. „Nederland verkeert in een kramp. (..) Het zou helpen als we de kwestie kunnen ‘ontverdonken’”, aldus Lubbers.