Om naar uit te kijken

TONEEL

Oresteia Toneelgroep Amsterdam en NTGent brengen samen een groots opgezette voostelling van Oresteia, geregisseerd door Johan Simons. Voor deze Griekse tragedie van Aeschylos, over bloedwraak in de familie, plaatst Simons zijn sterrencast in een bak met klei. Met: Pierre Bokma, Marieke Heebink, Aus Greidanus jr., Halina Reijn, Hans Kesting, etc.

Première 25 nov Schouwburg Amsterdam. Tournee t/m 20 jan. Inl. 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl

KLASSIEKE MUZIEK

Liza FerschtmanDe Nederlandse violiste Liza Ferschtman (27) krijgt morgenavond de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste Nederlandse staatsonderscheiding op het gebied van muziek uitgereikt. De prijs wordt haar uitgereikt in een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Ludovic Morlot. Ferschtman soleert in het Vioolconcert van Sibelius, verder op het programma staan Arcade van Tristan Keuris en de Pathétique van Tsjaikovski.

De Doelen, Rotterdam 24 nov 20u15. Het concert wordt herhaald op 26 nov 14u15. Inl www.rpho.nl

POP

Muse“Het decor bij onze tournee is gebaseerd op een merkwaardige hersenspoelmachine die door de Amerikaanse regering op Alaska is geïnstalleerd en die ons allemaal in toom houdt met elektromagnetische straling,” zegt Muse-zanger Matt Bellamy over zijn poging om U2 met een spectaculaire stage-set naar de kroon te steken. Vonken spuwende elektriciteitspalen moeten de muziek van het Britse drietal nog imposanter maken, terwijl Bellamy met veel gierende keelklanken zijn teksten vol paranoia uitspuwt.

28 nov Brabanthallen, Den Bosch.

BEELDENDE KUNST

Willem Kalf De Rotterdamse schilder Willem Kalf (1619-1693) was een van de belangrijkste stillevenschilders uit de zeventiende eeuw. Kostbare glazen, fonkelende gouden, zilveren kannen en Chinees porselein werden door hem uiterst natuurgetrouw neergezet. Hij had een voorliefde voor metalen voorwerpen, zoals tinnen flessen of trompetten. Museum Boijmans Van Beuningen maakte een overzicht met ruim dertig van Kalfs schilderijen. Te zien zijn de vroege schilderijtjes van vervallen boereninterieurs, maar ook de monumentale stillevens.

Willem Kalf: een 17de-eeuwse meester herontdekt. 25 nov t/m 18 febr Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Di-zo 11-17u

ExpressionismeDe expositie Vincent van Gogh en het Expressionisme in het van Goghmuseum toont de belangrijke invloed van Vincent van Gogh op de Duitse en Oostenrijkse expressionisten als Kirchner, Pechstein, Gerstl en Kokoschka. Op de expositie zijn bijna honderd schilderijen en werken op papier te zien.

Vincent van Gogh en het Expressionisme van 24 nov t/m 4 maart Van Gogh Museum, P.Potterstraat 7, Amsterdam. Open dag 10-18u, vr tot 22u.