‘Niet bang voor LPF-toestand’

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders behaalde gisteren negen zetels. „We gaan een fantastisch geluid laten horen in de Tweede Kamer.”

Geert Wilders reageert op de eerste prognoses in het Haagse café Trias. Foto Merlin Daleman Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid, de winnaar op rechts. Foto Merlin Daleman Geert Wilders na eerste peiling in cafŽ Trias. 22-11-06, Den Haag. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Met vijf of zes zetels had hij ook een daverend feest gevierd, zei voormalig VVD-Kamerlid Geert Wilders aan het eind van de verkiezingsavond. Zijn Partij voor de Vrijheid won negen zetels en daarmee gaat Wilders de komende jaren flink oppositie voeren, zo kondigt hij aan.

Van eenmansfractie naar negen zetels; waar komen die stemmen vandaan?

„Van kiezers die ontevreden weggelopen zijn bij de VVD en de LPF. Ze hebben meer dan genoeg van het slappe beleid. Geluiden als van onze partij om beter met elkaar om te gaan, slaan blijkbaar aan.”

Het gaat om ruim een half miljoen stemmen, de meeste kiezers willen iets heel anders. Er kwam bijna een linkse meerderheid.

„Dat zou heel slecht zijn voor het land. Voor ons gaat dat betekenen dat we flink oppositie gaan voeren. Dat linkse blok zullen we te vuur en te zwaard bestrijden.”

Noemt u eens enkele punten die in eventuele onderhandelingen zullen worden ingebracht?

„We willen echt een eind maken aan de uitbreiding van de islamisering van Nederland. Ook de belastingen moeten omlaag. Dat hebben we beloofd.”

Veel mensen zien de Partij voor de Vrijheid toch vooral als een anti-islam partij.

„Dat zijn we dus niet. We zeggen nu dat er de komende jaren niet meer bij moeten komen. Maar ons programma is veel breder, we willen ook keiharde maatregelen tegen de criminaliteit. De zorg voor ouderen zal veel beter moeten. En de infrastructuur zal door ons stevig worden aangepakt.”

In het verkiezingsprogram staat toch dat de Grondwet zo moet worden gewijzigd dat de islam apart wordt gezet?

„In het programma staat dat we artikel 1 moeten herschrijven. De christelijke/joodse/humanistische cultuur moet in ons land dominant blijven.”

Met de LPF is het slecht afgelopen, vooral door ruzies en afsplitsingen in eigen gelederen.

„Daar ben ik dus helemaal niet bang voor. We werken al een jaar enthousiast samen en weten voldoende van elkaar. Het is door al dat vergaderen ook een leuke club geworden. We gaan een fantastisch geluid laten horen in de Tweede Kamer.”

U wordt al lange tijd zwaar beveiligd, ziet u er niet tegenop dat nog vier jaar te moeten ondergaan?

„Natuurlijk zou ik het graag anders willen, maar blijkbaar hoort dit in Nederland er nu bij. Ik hou het wel vol. Dreigementen mogen niet winnen.”