Moskou dreigt landen EU met importverbod

Rusland dreigt met een importverbod van alle dierproducten uit de Europese Unie. Hierdoor wordt een topontmoeting tussen de EU en Rusland die morgen in Helsinki wordt gehouden verder belast.

Tijdens deze bijeenkomst zouden afspraken worden gemaakt over het versterken van de samenwerking op diverse terreinen.

Volgens de Russen wordt een importstop per 1 januari overwogen omdat Bulgarije en Roemenië dan toetreden tot de Unie. Rusland vindt dat beide nieuwkomers niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor dierproducten.

Eerder zette Rusland al de invoer van vlees, fruit en groenten uit Polen stop. Dit gebeurde nadat in Polen fraude was geconstateerd bij keurmerken. Polen is hiertegen in beroep gegaan en kreeg daarbij de steun van de EU. Toch houdt Rusland de grenzen gesloten. Daarom weigert Polen in te stemmen met het mandaat voor de Unie bij de onderhandelingen van morgen. Dit betekent dat geen besluiten mogelijk zijn aangezien daarvoor de instemming nodig is van alle lidstaten.

Huidig EU-voorzitter Finland probeert koortsachtig alsnog tot een oplossing te komen, maar gisteravond leverde een beraad van de ambassadeurs van de Unie wederom geen resultaat op.

In Brussel worden de bezwaren van Rusland tegen producten uit Roemenië en Bulgarije afgewezen. Volgens een woordvoerder van Europees Commissaris Kyprianou (gezondheid) zijn juist maatregelen getroffen waardoor producten uit de twee nieuwe lidstaten niet voor de export bestemd worden.

Rusland en de EU praten morgen over het vernieuwen van de bestaande samenwerkingsovereenkomst die volgend jaar afloopt. Het gaat hierbij o.a. om het verder openstellen van de economische markt en verbeterde samenwerking op het terrein van binnenlandse zaken en justitie. Ook wil de EU afspraken over een onbelemmerde levering van energie.