Mooie strijd tegen de elementen opent het IDFA

4 Elements

Een Nederlandse film opent het International Documentary Festival Amsterdam. Met 4 Elements van Jiska Rickels zet het festival, vaak bekritiseerd als zou de organisatie inhoud boven vorm prefereren, meteen de toon voor de negentiende editie: 4 Elements is namelijk een mooie documentaire, waarvan de jonge maakster – Rickels is 29 en dit is haar eerste lange documentaire – met filmische middelen een abstract idee vaste vorm heeft gegeven. Ze is op zoek gegaan naar mannen met zware beroepen en heeft die verbonden met de vier klassieke elementen: vuur, water, aarde, lucht. Een korte versie van Rickels eerste film, Untertage, is in 4 Elements. opgenomen onder de noemer Aarde.

4 Elements wedijvert met zeventien andere lange documentaires om de Joris Ivens Award. Op voorhand lijken andere interessante films uit de competitie: Feet Unbound, een Australische documentaire over de bijna legendarische Lange Mars van de Chinese communisten onder Mao Zedong, waarin maker Khee-Jin Ng overlevenden spreekt. En de Roemeense Satul sosetelor (sokkendorp) van Klaudia Begic en Ileana Stanculescu, over een dorpje dat leeft van de geitenwollensokkenexport.

Er zijn dit jaar wat minder dwingend gethematiseerde programmaonderdelen dan vroeger. IDFA-directeur Ally Derks heeft dat bewust gedaan, om de bezoekers het gevoel terug te geven dat ze zelf hun weg wel kunnen vinden.

Een vast onderdeel is nog wel de gast van het jaar, dit keer Alan Berliner, van wie onder meer de hilarische persoonlijke zoektocht naar de slaap, Wide Awake, wordt vertoond en die het recht kreeg een toptien samen te stellen. Die geeft het publiek de gelegenheid nog eens, of voor het eerst, te genieten van klassiekers als Berlin, die Sinfonie der Grossstadt (1927) van Walter Ruttmann of De man met de filmcamera (1929) van Dziga Vertov.

IDFA van 23 nov t/m 3 dec. rond het Leidseplein in Amsterdam.

    • Bas Blokker