Meldpunt subsidiefraude A’dam

De Amsterdamse Rekenkamer opent deze week een digitaal meldpunt voor tips en informatie over mogelijke fraude met subsidieverstrekking in Amsterdam Zuidoost. Dit stadsdeel raakte vorige maand in opspraak na een verhaal in de Volkskrant over mogelijke belangenverstrengeling en subsidieverstrekkingen door politici. De Rekenkamer onderzoekt de zaak in opdracht van de deelraad in Zuidoost.

In Zuidoost zijn rond de 250 verschillende instellingen die subsidie ontvangen van de gemeente. „Hopelijk kunnen we met tips gerichter speuren naar malversaties bij de instellingen”, zegt directeur Victor Eiff van de Amsterdamse Rekenkamer.

Het onderzoek bestaat uit drie delen. Allereerst wil de Rekenkamer inzicht krijgen in de verwevenheid van ambtenaren met de welzijnsorganisaties en instellingen. Daarna gaat de Rekenkamer de toekenning en controle van subsidies bekijken. Als laatste wil men weten hoe de verschillende instellingen met het geld omgaan. Het onderzoek duurt naar verwachting een half jaar.

De Rekenkamer heeft al verschillende tips ontvangen over mogelijk gesjoemel in Zuidoost. Hoeveel dat er zijn, wil directeur Eiff niet zeggen. „Bij elk onderzoek dat wij doen, zijn er mensen die ons weten te vinden.” Dat ze nu een speciaal meldpunt openen is onder meer om extra aandacht te krijgen.

Naast het onderzoek van de Rekenkamer heeft de PvdA een eigen onderzoek ingesteld, onder leiding van de Amsterdamse oud-burgemeester Ed van Thijn. In de verhalen over belangenverstrengeling tussen politici en instellingen duiken namelijk vaak namen van PvdA-politici op.