‘Meer regenwoud voor de honingbeer’

Burger’s Zoo in Arnhem gaat verbouwen. De Afrikaanse savanne in het dierenpark wordt uitgebreid met een 15 meter hoge rotsformatie. Ook wordt een niet-overdekt Aziatisch regenwoud aangelegd. Na de verbouwing is het park ‘diervriendelijker’, zegt woordvoerder Bas Lukkenaar.

U had toch al een tropisch regenwoud?

„Ja, maar dat is overdekt. Daarin wonen heel veel dieren. Maar sommige dieren die thuishoren in een Aziatisch regenwoud, zoals de tijger en de Maleisische beer, kun je er niet in laten loslopen. Dat zou te gevaarlijk zijn voor de bezoekers, die door het woud mogen lopen. Bovendien betekenen roofdieren een te grote aanslag voor het ecosysteem in de hal. Tijgers zouden gaan jagen.”

Straks sneeuwt het in uw niet-overdekt regenwoud?

„Geen probleem. We leggen het aan met winterharde bamboe, palmen, bananenplanten. En voor de dieren komen winterverblijven.”

De kamelen, bizons, lama’s en Japanse makaken moeten wijken voor de nieuwbouw. Zijn die diersoorten niet spectaculair genoeg meer?

„Nee, zo is het niet. Vroeger waren dierentuinen postzegelverzamelingen: hoe meer zeldzame diersoorten, hoe beter. Zonder reuzenpanda telde je niet mee. Nu is het uitgangspunt anders, staat de diervriendelijkheid voorop. Moderne dierentuinen gaat het om het totaalplaatje. We willen complete ecosystemen laten zien waarin verschillende dieren samenleven. Als bezoeker krijg je zo een beter beeld. Want dieren in hun eigen habitat gedragen zich natuurlijker. Neem de Maleisische honingbeer. Die komt in dierentuinen doorgaans moeilijk tot nageslacht. Maar misschien lukt het ons straks wel, om in het nieuwe regenwoud een fokprogramma op te zetten.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens