Maria Stuart

Foto Deen van Meer 'Maria Stuart' van Friedrich Schiller door het Nationale Toneel regie Erik Vos premire 16.11.06 Koninklijke Schouwburg, Den Haag op de foto van boven naar beneden: Will van Kralingen (Elisabeth) en Mirjam Stolwijk (Maria Stuart) alle rechten voorbehouden bij gebruik naamsvermelding verplicht foto en auteursrecht fotograaf Deen van Meer Beroepsvereniging van fotografen GKÄ Oudezijds Voorburgwal 221 1012 EX Amsterdam tel.: 06.53617774 Postbank 3560388 email: deeninbeeld@wanadoo.nl Meer, Deen van

We keren terug naar het middeleeuwse Engeland, 1587. Bloedige strijd heerst er al tijden tussen de katholieken en protestanten. Het is de Duitse dichter en toneelschrijver Friedrich Schiller gelukt om met zijn tragedie Maria Stuart uit 1801 deze verwarrende, meeslepende en gewelddadige periode uit de Engels-Schotse rivaliteit uit te beelden. Hij kiest voor twee vrouwelijke hoofdpersonages: de protestantse, ijzige en 'maagdelijke koningin' Elisabeth en haar rivale, de sensuele, katholieke en jonge vorstin Maria Stuart van Schotland.

In de regie van Erik Vos voor het Nationale Toneel treffen deze beide vrouwen elkaar in een beweeglijke, strakke en heldere enscenering. Erik Vos, jarenlang artistiek leider van Toneelgroep De Appel, zet twee sterke actrices in: Will van Kralingen vertolkt Elisabeth en Mirjam Stolwijk de Schotse majesteit. Dit stuk is ook een deel van onze toneelgeschiedenis: grote actrices als Ank van der Moer en Anne Wil Blankers stonden erin.

De wereld die Vos ons toont is grimmig en explosief. Rondom dit in bloedrood gekostumeerde duo wervelt nog een stelletje mannelijke oplichters, uitstekend vertolkt door Peter Bolhuis, Stefan de Walle en Hubert Fermin. Hoogtepunt van de voorstelling is een gevechtsscène tussen de beide koninginnen: krijsend en kijvend gaan ze elkaar te lijf. Krabben elkaar als schoolmeisjes. Dit is werkelijke jaloezie tussen een oudere, starre koningin en een jonge, hartstochtelijke vrouw om wie alle mannen in die donkere kastelen geven. Een explosieve en geladen voorstelling.

Maria Stuart. T/m 3 dec Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Inl 0900-3456789; www.nationaletoneel.nl