Mag het licht uit in Brussel?

Pijnlijke foto. Vandaag praten de Europese ministers van energie over eenlampen.jpg actieplan om zuiniger om te gaan met energie. De Europese Commissie heeft beloofd zelf het goede voorbeeld te zullen geven. Ook de regeringen van de EU vinden dat we zuiniger met energie moeten zijn. En ook zij hebben de voorbeeldfunctie van de overheid benadrukt. Maar daar komt weinig van terecht, zegt de European Lamp Companies Federation vandaag in een persbericht. Om het te bewijzen sturen ze deze foto mee. Dit is het Justus Lipsius gebouw op het Schumanplein, waar ambtenaren, ministers en regeringsleiders van de lidstaten (‘de Raad’) altijd vergaderen. De foto is genomen op 10 november, om 1.57 uur, ’s nachts. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er rond die tijd nog zo veel mensen aan het werk waren. ‘Is het vroeg kerst dit jaar?’, luidt het bijschrift. De lampenfabrikanten reden langs meer Europese gebouwen. Hun conclusie: ,,De Raad, het parlement, en het Comité van de Regio’s moeten beter hun best doen. Maar gelukkig geeft het directoraat Transport en Energie wel het goede voorbeeld. Daar was die nacht maar één licht aan.”