Lekkende slang oorzaak van brand in operatiekamer

Almelo, 23 nov. De brand in een operatiekamer van het Twenteborg-ziekenhuis in Almelo, waarbij eind september een 69-jarige patiënte om het leven kwam, is waarschijnlijk veroorzaakt door een lekkende zuurstofslang in de anesthesie-installatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Nader onderzoek moet uitwijzen waardoor het lek is ontstaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept naar aanleiding van de `voorlopige conclusie` alle Nederlandse ziekenhuizen op te controleren of de anesthesieapparatuur en de zuurstofvoorziening volgens de voorschriften onderhouden worden. Enkele jaren geleden heeft de IGZ besloten om een Britse alarmmelding over de gevaren van verouderde operatieapparatuur niet door te spelen naar de Nederlandse ziekenhuizen. De IGZ ging ervan uit dat ziekenhuizen zich houden aan de onderhoudsvoorschriften. ”Dit incident maakt het wel nodig om te waarschuwen”, zegt een woordvoerster van de IGZ.