Leden zorgverzekeraar Menzis blokkeren fusie

De voorgenomen fusie tussen de zorgverzekeraars Menzis, Agis en Delta Lloyd is van de baan. De ledenraad van Menzis heeft onvoldoende vertrouwen in het samengaan, zo liet de verzekeraar gisteren weten.

De ledenraad vindt dat deze fusie „onvoldoende meerwaarde heeft voor de verzekerden van Menzis.” Ook voorziet de ledenraad problemen met het integreren van de verschillende zakelijke culturen. De ledenraad zegt wel de strategische keuze te steunen van het bestuur voor een fusie met een andere zorgverzekeraar, en spreekt vertrouwen uit in het bestuur.

De drie verzekeraars hebben samen vier miljoen klanten. Na de fusie zou de combinatie met een marktaandeel van naar eigen zeggen 25 procent tot de grootste zorgverzekeraars van Nederland behoren, naast twee andere grote verzekeraars met vergelijkbare marktaandelen, Achmea en CZ, en de eveneens dit najaar aangekondigde combinatie van de VGZ-IZA-Trias groep en Univé. De Nederlandse concurrentietoezichthouder NMa was in oktober al akkoord gegaan met de fusie.

Agis liet in een eerste reactie weten „verrast en teleurgesteld te zijn dat dit in dit late stadium nog gebeurt”, aangezien het bestuur en de commissarissen van Menzis al akkoord waren. Het bedrijf geeft aan dat het voor de komende jaren nog een „uitstekende uitgangspositie heeft”.

Een woordvoerder van Delta Lloyd liet aan het ANP weten: „Wij geloven in schaalvergroting om op lange termijn concurrerend te kunnen blijven. Samenwerking tussen deze drie partijen is nu van de baan, maar dit is niet de enige mogelijkheid. We hebben vertrouwen in onze eigen positie en bekijken alle opties.”

Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis zou ook voorzitter worden van het in juni aangekondigde samenwerkingsverband.