Kritiek beleid milieu en detentie Rusland

Moskou/Londen. In Russische gevangenissen en in detentiecentra van de politie wordt gemarteld. Dat stelt Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport. In 2005 zijn ruim honderd gevallen van marteling opgetekend in elf van de 89 regio`s in Rusland. Met slagen met de vuist of met water gevulde flessen en elektrische schokken worden volgens de mensenrechtenorganisatie bekentenissen ontlokt. Een andere nongouvermentele organisatie nam deze week Ruslands geheimzinnigheid over milieuproblemen op de korrel. Volgens artikel 19, dat schending van de vrijheid van meningsuiting aan de kaak stelt, wordt de gezondheid van de Russische burger ondermijnd door gebrek aan informatie over milieuvervuiling, voedselbesmetting en nucleaire straling. Journalisten en wetenschappers die daarover informatie proberen te verschaffen worden vaak vervolgd op beschuldiging van spionage. In Rusland liggen volgens het rapport de meest vervuilde gebieden op aarde.