KNVB eert doelvrouw Wissin

Recordinternational Marleen Wissink heeft gisteravond van de KNVB de gouden speld ontvangen voor haar bijzonder grote verdiensten voor het vrouwenvoetbal en met name voor het Nederlands vrouwenelftal.

Wissink (37) nam onlangs afscheid van het Nederlands elftal na 141 interlands. Ze kreeg de onderscheiding rond de oefenwedstrijd Nederland-Rusland (5-0) in Almere.

Namens de voetbalbond en de staf van het Nederlands vrouwenelftal kreeg Wissink ook een cursus trainer/coach II van de KNVB aangeboden. Bondscoach Vera Pauw en keeperstrainer Jan Willem van Ede hopen Wissink hiermee te behouden voor de voetbalsport.

Marleen Wissink debuteerde op 11 april 1989 voor Oranje. Een droom kwam daarmee uit voor de voetbalster. „We speelden tegen Noorwegen in Denekamp”, herinnerde zij zich. „Niet ver van waar ik vandaan kom. Ik ben geboren in Enschede. Familie en vrienden stonden allemaal langs de lijn. Het werd 1-1.”

De doelvrouw droeg de afgelopen twee jaar de aanvoerdersband bij Oranje. Wissink stopte na de laatste wedstrijd van het Nederlandse vrouwenteam tijdens de Peace Queen Cup in Zuid-Korea. Ze vond het welletjes. „Een mooi moment om te stoppen. Ik heb niet meer de kracht en de energie om op het hoogste niveau te spelen”, verklaarde ze haar plotselinge afscheid.

Het Nederlandse vrouwenelftal won de oefenwedstrijd tegen Rusland gisteravond dankzij treffers van Karin Stevens, Marloes de Boer, Silvia Smit, Sherida Spitse en Nangila van Eyck. (ANP)