Het folderen heeft gewerkt

De SP is nu de derde partij van Nederland.

Leden denken dat dit komt omdat ze de buurten in gaan.

‘Jan en alleman en de hele achterban’ van de SP feesten in De Melkweg. Foto Maurice Boyer Boyer, Maurice

De Socialistische Partij is in de Tweede Kamer de derde partij van Nederland geworden, na het CDA en de PvdA. De stemming onder de SP’ers in het Amsterdamse culturele centrum de Melkweg was daarom gisteravond uitzinnig. „Dit overtreft onze stoutste verwachtingen.”

Om tien uur maakt een joelende menigte ruimte voor Jan Marijnissen, de leider van de SP die zijn partij naar de overwinning heeft gebracht. „22 november is een historische dag voor de SP en Nederland”, roept hij vanaf het poppodium, omringd door alle kandidaat-Kamerleden van de SP van wie de meesten nu zeker zijn van een zetel in het parlement. „Dit is de dag waarop de socialen de liberalen zijn gepasseerd”, roept Marijnissen de zaal in.

De SP, 34 jaar geleden begonnen als een maoïstische actiepartij die de parlementaire democratie omver wilde werpen, is met meer dan een verdrievoudiging van het aantal zetels de opmerkelijkste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van 2006.

De afgelopen jaren nam de partij onder leiding van Marijnissen (54) afscheid van de socialistische dogma’s uit de jaren zeventig en tachtig en schoof op naar het midden van het politieke spectrum.

Marijnissen kondigt in de oude Amsterdamse melkfabriek een groot feest aan, maar wijst zijn partijgenoten ook op de verantwoordelijkheid die nu op hun schouders rust. „Dat zoveel mensen ons hun vertrouwen schenken, geeft ons ook een enorme verantwoordelijkheid.” Witte ballonnen met de rode SP-letters stijgen op. Marijnissen, die een half jaar geleden nog werd getroffen door een hartaanval, kijkt strijdvaardig de zaal in: „We hebben behoefte aan iets socialers en menselijkers in Nederland en dat is de SP!”

De veertigjarige Richard Veldman, werkzaam in de zuivel, heeft een opvallend rode SP-trui aan en kijkt bijna ongelovig naar het scherm met de verkiezingsresultaten. Hij is vijf jaar actief lid van de SP bij de afdeling Noord West Veluwe. De winst van zijn partij schrijft hij toe aan de actieve leden in dorpen en steden. „We hebben ontzettend veel gefolderd. Dat werpt zijn vruchten af.”

Vrijwel naast hem staat Daniël de Jongh (37). Zij is het met hem eens. „De SP was de enige partij in de buurt waarbij je kon aankloppen. Wil je ondersteuning, dan staat de SP gewoon voor je klaar. Ik ben heel lang cynisch geweest over de politiek, maar kwam erachter dat de SP wel veel voor de mensen doet.”

Vier jaar geleden maakten kiezers op het laatste moment een switch van de SP naar de PvdA. Monica Heikoop (45) denkt dat de PvdA-leider zichzelf in de voet heeft geschoten door niet voor een linkse coalitie te kiezen. „Je strijdt voor hetzelfde als de PvdA, maar mensen willen duidelijkheid. Bos is niet duidelijk geweest. Hij koos niet voor een linkse regering. De SP wel.”

De muziek gaat harder. De aanwezigen beginnen te dansen. Marijnissen vertrekt naar Den Haag.

    • Antoinette Reerink