Grote Russische prijs voor biograaf Pasternak

De op één na grootste literaire prijs ter wereld is gewonnen door Dmitri Bykov voor zijn biografie Boris Pasternak. De Bolshaja Kniga is een nieuwe Russische prijs, die volgens de organisatoren met zijn prijzengeld van 3 miljoen roebel (880 duizend euro) alleen onderdoet voor de Zweedse Nobelprijs (1,1 miljoen euro).

De prijs werd uitgereikt tijdens een uitgebreide ceremonie in het Moskouse Centrale schrijvershuis, jarenlang het centrum van het literaire leven in de tijd van de Sovjet-Unie. Een achterkleindochter van Leo Tolstoj trad op als ceremoniemeester.

De prijs wordt ondersteund door de Russische overheid en door een groep oligarchen uit de olie-, gas- en bankwereld. Veel van de financiers hebben ook zitting in de academie die ten behoeve van de prijs is opgericht en die als jury functioneert. Onder anderen de zakenman Viktor Vekselberg en schrijvers als Eduard Radzinsky zaten in de jury. Er werd ook een tweede prijs uitgereikt van 1,5 miljoen roebel aan Aleksandr Kabakov. Die zei in een reactie te hopen dat de nieuwe prijs kan uitgroeien tot een instituut zoals de Leninprijs in vroeger tijden.

Dmitri Bykovs prijswinnende biografie, ruim 900 pagina’s dik, is nog niet in een westerse taal vertaald. Pasternak werd in 1958 onderscheiden met de Nobelprijs, maar kon die allergrootste onderscheiding niet in ontvangst nemen. De Sovjetregering dwong hem de prijs te weigeren.