Groot-Brittannie

Twilight Het wordt vaak gezegd dat voor de Sheltering Sky Bertolucci alleen maar tijdens de mysterieuze tijd van de zonsondergang filmde. Snelveranderend schemerlicht is technisch een uitdaging en intrigeert al eeuwen kunstenaars. Acht moderne fotografen hebben voor een expositie foto’s en installaties gemaakt tijdens dit speciale moment van de dag. Ruige wilde natuur, de ‘bevroren momenten’ van Amerikaanse buitenwijken en drugsverslaafden en mannelijke prostituees van de Santa Monica Boulevard in Hollywood werden allemaal subtiel belicht door de schemering, vaak tussen het onwezenlijke en de werkelijkheid in. In Beijing vormden woestijnzand met de stadsvervuiling grijs-gele, eenzame kleuren.

T/m 17 dec, Twilight: Photography in the Magic Hour, V & A Museum, Londen, SW7, 00444420 7942 2000 & www.vam.ac.uk/twilight

Douglas Douglas Gordon is net vers van het New York Museum of Modern Art en zijn internationale regisseursucces van Zidane: A 21st Century Portrait. Nu blijken ook de witte ruime kamers en gangen van de drie Royal Scottish Academy gebouwen geschapen voor zijn fascinatie met goed en slecht. Verwerkt filmmateriaal zoals Hitchcock’s Psycho is soms moeilijk van eigen werk te onderscheiden. Een zwarte kamer toont Gordon zelf, gezichtsloze filmsterportretten en spiegels, zodat de bezoeker zichzelf en anderen kan begluren. Van Inverleigh House is ieder hoekje, vensterraam en muur gebruikt voor teksten. Een betoverende schreeuw of een onheilspellende fluister: Gordon wilde altijd al van een huis een boek maken. Griezelig, maar soms ook gewoon mooi.

T/m 14 jan, Douglas Gordon: Superhumanatural, Royal Scottish Academy Building, The Royal Botanic Garden: Inverleith House, het Wash-House en Caledonian Hall. Edinburgh, 0044131 248 2983 & www.nationalgalleries.org/douglasgordon

En verder: T/m 2 dec, Autumn Baroque Festival, English Touring Opera, 0044207 833 2555& www.englishtouringopera.org.uk