GPD-kranten willen ANP-berichten voorlopig niet kwijt

Rotterdam. De 18 Nederlandse kranten die aangesloten zijn bij de Geassocieerde Persdienst (GPD) willen de berichten van het ANP voorlopig niet kwijt. De GPD speelt met het idee het contract met het ANP niet te verlengen, omdat het persbureau te duur zou zijn. De afgelopen maanden konden kranten als Het Parool, Twentsche Courant Tubatia en De Gelderlander als proef een goedkopere persdienst van de GPD gebruiken naast hun ANP-kopij. Hoofdredacteur Kees Pijnappels van De Gelderlander is voorzichtig over de kwaliteit van de nieuwe nieuwsdienst: ”Met name de politieke berichtgeving liet te wensen over. Maar binnen een jaar zou deze dienst wel kunnen uitgroeien tot iets wat het ANP kan evenaren.” Pijnappels werkte zelf tot voor kort bij het ANP. ”Maar ik ben zeker niet de meest kritische onder de hoofdredacteuren.” Volgens Henk Dam van de GPD bleek uit een eerste evaluatie van de krantenredacties dat het wel mogelijk is met het GPD-materiaal een ANP-loze krant te maken, ”hoewel er ruimte blijft voor verbetering”. De GPD werkt voor de nieuwsdienst samen met persbureau Novum en is volgens Henk Dam ”aanzienlijk goedkoper dan het ANP”. Een uitgever als Wegener betaalt per jaar enkele miljoenen euro`s voor ANP-contracten.