Galerieselectie

Gé-Karel v.d. SterrenDe schilderijen van Gé-Karel van der Sterren staan bekend om hun knallende, soms fluorescerende kleuren en de tamelijk pasteuze manier van schilderen. Daarmee verbeeldt hij een hedendaagse wereld die tegelijkertijd herkenbaar en vervreemdend is. Achter poorten van uitheemse bloemen gaan stedelijke omgevingen schuil. Vreemde figuren met spiegelende duikbrillen of witte pakken dolen er rond. De stoplichten hebben de verkeerde kleur en winkelwagentjes gaan ten onder in een gifgele zee.

Schilderijen van Gé-Karel van der Sterren. 25 nov t/m 13 jan in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Arnout Killian De recente schilderijen van Arnout Killian zijn zo verstild dat ze het tikken van de klok als het ware hoorbaar maken. De sfeer van zondagochtend spreekt uit zijn werken, met lege straten, laaghangende mist en woonkamers waarin het leven nog op gang moet komen. Killian benadert ieder schilderij als een stilleven, of de voorstelling nu een vaas met bloemen, een interieur of een landschap betreft. De mens is op al zijn werken afwezig.

Schilderijen van Aernout Killian. 25 nov t/m 23 dec in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Lucio Fontana In samenwerking met het Archivio Lucio Fontana in Milaan stelde galeriehouder Harry Ruhé een catalogus samen van alle edities van Lucio Fontana (1899-1968). Zijn grafiek, multiples, keramiek, bronzen en zijn toegepaste kunst worden beschreven en afgebeeld. Het onderzoek hiernaar nam meer dan acht jaar in beslag, aangezien Fontana zijn werk in oplage nauwelijks documenteerde of dateerde. In Galerie A worden originele prenten – vaak door Fontana van gaten of sneden voorzien – en enkele multiples getoond.

Grafiek en multiples van Lucio Fontana. T/m 23 dec in Galerie A, Joh. Verhulststraat 53, Amsterdam. Do t/m za 14-17u.

Bert Loerakker Kunstenaar Bert Loerakker laat op zijn tentoonstelling in Galerie Willy Schoots niet alleen zijn eigen schilderijen zien, maar ook werken waardoor hij werd geïnspireerd. Al jaren is Loerakker gefascineerd door Afrikaanse kunst. Galerie Groen African Art stelde hiervoor een aantal bijzondere etnografische beelden uit Ivoorkust en Nigeria ter beschikking. Daarnaast selecteerde Loerakker enkele werken van kunstenaars die zijn liefde voor Afrikaanse kunst delen, onder wie Arnulf Rainer, Armando, Pearl Perlmuter en Richard Serra.

Schilderijen van Bert Loerakker. 26 nov t/m 31 dec in Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven. Wo t/m vr 11-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

BuroDijkstra Deze maand viert Albert Dijkstra dat zijn galerie BuroDijkstra precies een jaar bestaat. Voor de tentoonstelling One Year, One Piece nodigde hij de negentien kunstenaars uit die door hem vertegenwoordigd worden uit om één werk te laten zien. Onder hen Olaf Mooij, Jorge Mino, Lisa Couwenbergh en Wanda Koop. In april 2007 is Dijkstra van plan een nieuwe expositieruimte in Amsterdam te openen. In de tuin van zijn galerie in de Rotterdamse haven start hij dan de Post Grad Garden, een experimenteerruimte voor pas afgestudeerde kunstenaars.

One Year, One Piece. 25 nov t/m 16 dec in BuroDijkstra, Keileweg 26, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u, vr 13-20u.

En verder Schilderijen van Marjolein Rothman t/m 13 jan in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; schilderijen van Victor Man t/m 9 dec in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; fotowerken van Thomas Elshuis t/m 10 dec in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; beelden van Cor van Dijk t/m 13 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; tekeningen van Irene Drexler en Pjotr Müller t/m 3 dec in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam; tekeningen van Cyprian Koscielniak t/m 24 dec in Galerie Poonberg, Taxusstraat 20, Rotterdam; foto’s van Dolorès Marat t/m 17 dec in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.

Schilderijen van Thomas Raat t/m 25 nov in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam.