Fraude Siemens ruim 200 miljoen

De corruptieaffaire bij het Duitse industriële concern Siemens is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens het Openbaar Ministerie in München hebben managers ruim 200 miljoen euro verduisterd, tien keer zoveel als het OM eerder had gemeld.

Zes topmanagers van het concern zitten in verband met de zaak in voorlopige hechtenis. Bij een huiszoeking op het hoofdkantoor, vorige week, werd ook de kamer van president-directeur Klaus Kleinfeld doorzocht. Volgens het bedrijf ziet het OM Kleinfeld niet als verdachte maar als getuige.

Justitie gaat ervan uit dat de managers, huidige en voormalige werknemers van de divisie voor telecommunicatie Com, het geld in contanten naar Oostenrijk en Zwitserland hebben gebracht om het op geheime bankrekeningen te deponeren. Vanaf die rekeningen zou het geld verdeeld zijn over de hele wereld, onder andere om uitbetaald te worden als smeergeld in ruil voor grote opdrachten. De aangeklaagden zouden zich, aldus een woordvoerder van OM, „aaneengesloten hebben tot een bende”.

Volgens de Süddeutsche Zeitung zou 100 miljoen euro gedeponeerd zijn op rekeningen in Salzburg en 70 miljoen euro op rekeningen bij de Raiffeisenlandesbank Tirol AG in Innsbruck. 5 miljoen zou zijn overgemaakt aan ambtenaren en politici in Nigeria, onder andere aan een voormalige minister voor Telecommunicatie. Ook ging er geld naar Syrië en naar de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

Een deel van het geld is mogelijk gebruikt om steekpenningen te betalen in ruil voor opdrachten die voortvloeiden uit de Olympische Spelen 2004. Het OM in Athene onderzoekt nu hoe de opdrachten voor de aanleg van beveiligingssystemen zijn gegund.

In Duitsland komen steeds vaker corruptieschandalen aan het licht. De afgelopen tien jaar is het aantal onderzoeken naar fraude in het bedrijfsleven verviervoudigd.