Frankrijk

Mens-natuur Op het eerste gezicht stelt het landschap een steile helling voor met struiken en bomen, een bron en enkele personages die op de akkers werken. Maar als je goed kijkt, verandert het landschap tot je grote verbazing in het profiel van een man met baard, snor en een stompe neus. De waterbron is het blauw van zijn oog en de plantengroei zijn haren en zijn baard. Paysage anthropomorphe van Matthaüs Merian (1593-1650) is een van de werken op de fascinerende expositie L’homme-paysage in Lille. Deze getuigd aan de hand van ruim 100 doeken, gravures, sculpturen, foto’s en voorwerpen uit de 16de eeuw t/m nu van de continuïteit van antropomorfische landschappen in de kunst en ook van de weergave van de mens door middel van de plantaardige en anorganische wereld. Van Giuseppe Arcimboldo t/m Louise Bourgeois.

L’homme paysage t/m 14 jan in het Palais des Beaux Arts, Lille, ma 14-18u, wo t/m zo 10-18u, di gesloten, 0033-320067800.

Bartabas Aan de ene kant een Roemeens blazers- en aan de andere een Roemeens strijkensemble. Ze spelen snel en vurig en begeleiden een hallucinerende rondedans van schitterende paarden, acrobaten en oude rammelkasten. Al ruim 20 jaar brengt Bartabas en zijn Théâtre équestre Zingaro de wereld van paardenspektakels in beroering. Met zijn nieuwe spektakel, Battuta , dat deze zomer veel succes oogstte in Avignon, keert Bartabas terug naar zijn begin: naar de zigeunerwereld (zingaro betekend zigeuner in het Spaans), naar wild, onstuimig, gevaarlijk en vrolijk. Naar wilde ganzen en uit volle macht luidende klokken. Betoverend.

Battuta t/m 25 febr in het Théâtre Zingaro, fort d’Aubervilliers (93), 0033-141573219.

En verder in Parijs Balenciaga Paris t/m 28 jan Musée de la mode et du textile www.ucad.fr; Gitaren t/m 14 jan in het Musée de la Musique www.citemusique.fr; Maurice Denis t/m 21 jan in het Musée d’Orsay www.musee-orsay.fr