Eon riskeert hoge EU-boete

Het Duitse energieconcern Eon moet mogelijk een boete van honderden miljoenen euro’s betalen omdat het bedrijf een onderzoek van de Europese Commissie heeft tegengewerkt.

Eon heeft het zegel verbroken van een kamer waar wellicht bewijzen waren opgeslagen over verboden prijsafspraken die het bedrijf zou hebben gemaakt. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, gisteren bekendgemaakt.

In mei vorig jaar deden onderzoekers een inval bij het bedrijf in München. De Europese Commissie verdenkt verschillende energiebedrijven, waaronder Eon, ervan dat ze zich niet houden aan Europese mededingingsregels. De inspecteurs hadden onvoldoende tijd om de documenten die ze vonden te onderzoeken. Daarom verzegelden ze de ruimte, zodat ze later verder konden gaan.

De Europese Commissie stelt dat het zegel „moedwillig of op zijn minst door verwaarlozing” is verbroken. Het is de eerste keer dat de Commissie een bedrijf daarvan beschuldigt. Eon kan een boete opgelegd krijgen van maximaal 1 procent van de omzet van vorig jaar. Dan zou de boete 564 miljoen euro zijn.

Eon ontkent de beschuldigingen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt die opvatting ondersteund door experts. „Begin december is een ontmoeting gepland om dat nader toe te lichten”, aldus de zegsman.

De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het gebrekkige functioneren van de interne Europese markt voor energie. Die is op papier geliberaliseerd, maar er is in de praktijk nog onvoldoende sprake van concurrentie, vindt de Commissie. Energieprijzen zijn daardoor volgens de Commissie onnodig hoog.

Begin volgend jaar doet Europees Commissaris Kroes (Mededinging) naar verwachting voorstellen om de energiemarkt verder te liberaliseren.