Duitsland

Mozart in het museumDe dirigent en producent Christoph Hagel maakt Mozart-opera’s op ongewone locaties: in het circus bijvoorbeeld en in elektriciteitscentrales. Voor de opera Apollo und Hyazinth koos hij het pas heropende Bode-Museum als speelplek uit. In de nachtelijke hallen lijken de beelden tot leven te komen en de toeschouwer vraagt zich af: is Apollo een standbeeld of een danser? De opera gaat over een homo-erotische liefde. De god Apollo vat genegenheid op voor een schone jongeling. Als die door de jaloerse windgod Cephyrus wordt gedood, verandert Apollo hem in een hyacint. De Braziliaan Ismael Ivo danst een deel van de Griekse mythe in de basiliek van het museum, waar de dode Hyacinth met de herrezen Christus samenvalt.

Dag t/m 9 dec, desgewenst met rondleiding (19u) vooraf. Inl 0049-18054470 en www.smb.spk-berlin.de

Neo Rauch,,Aan het begin komt het einde". Die mededeling zweeft als schoonschrift, uit bonte kabels gedraaid, boven een landschap. Neo Rauchs schilderij Ende vormt de opmaat tot een grote monografische expositie. Waarbij de naam Neo Rauch een synoniem is geworden voor peperdure jonge kunst uit Duitsland. We zien figuratief werk met quasi-heroïsche taferelen uit de oude DDR, maar ook raadselachtige ronde schilderijen met duistere emblemen en merkwaardige titels, zoals: Eva's Plazenta. .

T/m 1 maart in het Kunstmuseum, Hollerplatz 1, Wolfsburg. Ma-zo 11-18u, di 11-20 u. Info: 0049-536126690 en www.kunstmuseum-wolfsburg.de

En verderErotische foto’s van de Oost-Duitser Olaf Martens t/m 7 jan in het Kunstfurum Halle (Saale): www.kunstforum.halle.de; gigantische digitale grafiek van de Mexicaan Gabriel Orozco t/m 29 jan in Museum Ludwig, Keulen: www.museum-ludwig.de; expressieve bustes van de achttiende-eeuwer Franz Xaver Messerschimdt t/m 11 maart in het Liebighaus, Frankfurt/M: www.liebighaus.de.