‘Doorbraak van het dier’: twee zetels

De Partij voor de Dieren komt met twee zetels voor het eerst in de Tweede Kamer. Lijsttrekker Marianne Thieme sprak gisteravond in sociëteit De Kring in Amsterdam van „de doorbraak van het dier”. De internationale primeur, een dierenpartij in het parlement, zal „als een olievlek” werken op andere landen, voorspelde ze.

Marianne Thieme gaat samen met Esther Ouwehand, nummer twee op de lijst, de verworven Kamerzetels bemannen. „De eerste inspanning van de PvdD in het parlement zal het stopzetten zijn van de onverdoofde castratie van acht miljoen biggen per jaar”, zei de partijleider. Ouwehand: „Wij gaan er voor zorgen dat voorstellen om aan die schandalige praktijk een einde te maken, niet meer van de agenda vallen. Want tot nu toe is daar nog totaal geen follow-up aan gegeven.”

Dat het CDA, dat door de PvdD als dieronvriendelijk wordt bestempeld, nog steeds de grootste partij is deed weinig af aan de euforie. Thieme vond het „belangrijker dat er met de linkse partijen, ChristenUnie en D66 nu een diervriendelijkere meerderheid in het parlement is. Onder aanvoering van de Partij voor de Dieren.” Ze waarschuwde de andere partijen dat die zich moeten houden aan de verkiezingsbeloften over diervriendelijke maatregelen.

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003 haalde de Partij voor de Dieren net geen zetel. Dat er nu genoeg draagvlak voor een dierenpartij is ontstaan maakt Thieme „trots op Nederland”, dat „op deze manier invulling geeft aan normen en waarden.” Een aantal bekende schrijvers en intellectuelen steunde de partij, zoals Jan Wolkers en Rudy Kousbroek.