Dementerenden worden zelfredzamer door ergotherapie

Rotterdam. Tien sessies ergotherapie voor dementerenden en hun verzorgers verbeteren de manier waarop de patiënten zich in huis redden. De mantelzorgers vinden hun taak minder zwaar en zijn enthousiast.

Dat schrijven onderzoekers van het Nijmeegs Universitair Medisch Centrum in een eind vorige week online gepubliceerd artikel in de British Medical Journal. Volgens geriatriehoogleraar Marcel Olde Rikkert werken dit soort gedragstrainingen beter dan geheugentraining of geneesmiddelen. ”Dit soort trainingen verbeteren de zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven. Er zijn ook mogelijkheden om de methode in te voeren, want ergotherapie thuis wordt in principe vergoed.”

De zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen nemen zo sterk toe dat er minder hulp nodig is. De onderzoekers concluderen in hun artikel: ”We geloven dat ergotherapie op lange termijn minder afhankelijk maakt van professionele zorg en leidt tot minder behoefte aan institutionalisering.”