Cuore d’amore

Voor 25 stuks50 gram roomboter (kamertemperatuur)50 gram suikergeraspte schil van 1 citroen1/3 theelepel azorubine (rode) 100 gram patentbloem

Met voedselkleurstof is het leuk spelen in de keuken. Er zijn allerlei verschillende toegestane voedselkleurstoffen verkrijgbaar bij ouderwetse drogisterijen (bijvoorbeeld Jacob Hooy in Amsterdam). Voor de komende feestdagen kunnen er misschien eens gekleurde koekjes worden gebakken in de vorm van sinterklaasjes, rendiertjes, stoombootjes, kerstmannetjes, kerstklokjes, dennenboompjes, sterretjes of het beroemde ronde koekje met een gat. Koop wat kleurpoeders en een leuke selectie uit-steekvormpjes (goed gesorteerde kookwinkels) en ga aan de slag. Kinderen vinden koekjes met kleurtjes prachtig, net als ondergetekende. Voor een bruidspaar maakte ik volgens Italiaans recept deze cuore d’amore – hartvormige rode koekjes die het ook goed doen voor Valentijnsdag.

Bereiding: prak roomboter, suiker, zout, citroenrasp en eidooier door elkaar. Los de azorubine op in 1 eetlepel water. (Het poeder moet voor gebruik altijd eerst in water worden opgelost.) Werk de rode vloeistof en vervolgens de bloem door het botermengsel. Trek latex handschoenen aan en kneed het mengsel tot glad en egaal rood deeg. Wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten op een koele plaats. Verwarm intussen de oven voor op 130 graden Celsius op de stand met luchtcirculatie. Rol de helft van het deeg tussen twee vellen plastic folie uit tot een lap van 2 mm dik. Steek hartvormige koekjes uit de deeglap en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (of gebruik een siliconenvel). Voeg de deegrestanten bijeen, rol het weer uit en steek er wederom hartjes uit. Ga zo voort tot al het deeg is verwerkt en leg het deeg tussentijds zonodig kort in de ijskast om iets op te stijven; slap deeg laat zich moeilijk uitsteken en loshalen. Er zullen uiteindelijk twee bakplaten nodig zijn om alle deeghartjes op kwijt te kunnen. Wie de koekjes op de bakplaat met een vleespen inprikt, kan ze naderhand desgewenst ophangen in de kerstboom. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in 25 minuten gaar.

Azorubine kan bij sommige kinderen hyperactiviteit veroorzaken; bij bruidsparen en andere geliefden verhoogt het misschien wel de beddepret.

Florine Boucher

Morgen: bloemkoolsalade

    • Florine Boucher