‘Big Ben’ zingt erg terloops

Concert: Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lothar Koenigs m.m.v. Ben Heppner, tenor. Gehoord: 21/11 De Doelen Rotterdam.

Wereldberoemd is de Canadese tenor Ben Heppner. ‘Big Ben’ heet hij ook wel. En overal trad hij op, behalve in Bayreuth. Hij wilde ooit niet een hele zomer van huis en werd vervolgens dus ook niet meer gevraagd. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakte met Heppner een tournee langs Parijs, München, Darmstadt en Dortmund, die dinsdagavond eindigde in de Rotterdamse Doelen.

Heppner zong een micro-versie van Der Ring des Nibelungen: een groot deel van de rol van Siegfried, de koene, vreesloze held. En net als op zijn nieuwste cd, begon Heppner met scènes uit Die Walküre van zijn vader Siegmund.

Op de cd (DG 477) wil men af en toe nog iets meer kracht en glans horen. En live, tussen de instrumentale delen door, was dat gisteravond nog sterker het geval.

Heppner zong als Siegmund en later als Siegfried soms wel erg terloops. Op zich is dat wel een aardige karakterisering van Siegfried, zo ver van de mensheid opgegroeid dat hij nog nooit een vrouw heeft gezien. ‘Das ist kein Mann’, zingt hij ontzet, als hij Brünnhilde ontwaart. Maar in een concert verlangt men toch van een beroemde solist iets onaantastbaarders. Dat kwam in de toegiften: een jubelende lofzang op het zwaard Notung en een overrompelende herhaling van het lentelied Winterstürme wichen den Wonnenmond. Lothar Koenigs kwam in het ‘Waldweben’ met het RPhO tot enige magische momenten.

    • Kasper Jansen