Belgie

Bourgondische biebIn de Nassaukapel van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel loopt een relatief kleine maar bijzonder fijne expositie over de Librije van de Habsburgse hertog Filips de Schone (1478-1506). Zo’n veertig banden worden er tentoongesteld. In Filips’ rijke, deels geërfde bibliotheek bevinden zich schitterend verluchte exemplaren, bijvoorbeeld van teksten van Aristoteles en Augustinus. Aangezien Filips een hekel had aan de toen juist opkomende boekdrukkunst, zijn de meeste boeken handgeschreven. Ook politiek bevond hij zich in een overgangsgebied: na hem zouden de Bourgondische gebieden opgaan in het wereldrijk van zijn zoon Karel V. Op 14 december wordt er in de KB een studiedag gehouden over de overgang van het handgeschreven naar het gedrukte boek.

Filips de Schone (1478-1506). Schatten van de laatste hertog van Bourgondië, Koninklijke Bibliotheek, Kunstberg, Brussel t/m 27 jan ma t/m za 10-17u. Inl 0032 25195372 en www.kbr.be

Antwerps zilver Zilvermuseum Sterckshof in Deurne (Antwerpen) brengt voor het eerst de mooiste stukken uit de zilvercollecties van de Antwerpse musea bijeen. De 300 geselecteerde voorwerpen geven een prachtig beeld van anderhalve eeuw verzamelen. Verder wordt ingegaan op de verbondenheid van deze collecties met de geschiedenis van de stad Antwerpen. Naast stads-, gelegenheids- gilde- en ambachtszilver besteedt ze aandacht aan de import en export van materialen en kunstobjecten.

Zilver uit Antwerpen, Zilvermuseum Sterckshof, Cornelissenlaan, Deurne, t/m 7 jan., di t/m zo 10-17.30u. Inl 0032 33605250 en www.zilvermuseum.be

En verderPopulaire dans in Antwerpen, t/m 7 jan., FotoMuseum, Antwerpen 0032 32429300 en www.fotomuseum.be; Tejas; Les paruriers de la haute couture t/m 18 febr Le Grand-Hornu Images, Hornu, www.grandhornu.be; Ensor en de avant-gardes aan zee, t/m 7 jan., PMMK, Oostende 0032 59508118, www.pmmk.be