Beleggers Stork willen van commissarissen af

De twee grootaandeelhouders van Stork willen de raad van commissarissen van dit bedrijf wegsturen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De twee activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson schrijven dit vanmorgen in een brief aan het industriële concern. Het is voor het eerst in Nederland dat aandeelhouders op deze wijze de toezichthouders proberen weg te sturen.

Met de brief openen de hedgefondsen opnieuw de aanval op Stork. Centaurus en Paulson zijn sinds februari in gevecht met het management over de strategische koers van het bedrijf. De twee activistische aandeelhouders willen dat Stork doorgaat met zijn luchtvaartactiviteiten en de twee divisies verkoopt die kippenslachtmachines maken en onderhoud aan olie- en gasinstallaties verrichten.

Het Britse Centaurus en het Amerikaanse Paulson hebben samen ruim 33 procent van de aandelen in Stork. Volgens de fondsen moet het bedrijf zich volledig gaan richten op de luchtvaartsector, omdat de drie divisies strategisch niets met elkaar te maken hebben. Ze denken dat Stork in delen meer waard is dan het huidige geheel. In een buitengewone aandeelhoudersvergadering in oktober, ook door de fondsen bijeengeroepen, kregen Centaurus en Paulson de steun van 86,5 procent van de aanwezige beleggers voor hun voorstel.

Stork wees het plan vorige week resoluut van de hand in een brief van de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Het bedrijf uit Naarden wilde vanmorgen nog niet reageren op de nieuwe oproep van de fondsen. Volgens Stork is het opsplitsen van het conglomeraat „onverantwoord”. Het gelooft dat de voorgestelde strategie van Paulson en Centaurus veel te veel risico’s herbergt.

De hedgefondsen eisen dat de buitengewone vergadering binnen zes weken plaatsvindt. Behalve het voorstel om het vertrouwen in de raad van commissarissen op te zeggen, willen zij ook dat aandeelhouders inspraak krijgen bij overnames en desinvesteringen met een waarde van meer dan 100 miljoen euro.

De sfeer tussen Stork en zijn belagers wordt steeds grimmiger. Vorige week nog bepaalde de rechtbank dat Stork de hedgefondsen mag onderwerpen aan een getuigenverhoor. Stork wil dit, omdat het bedrijf denkt dat de Wet melding zeggenschap is overtreden. Volgens Stork hebben Centaurus en Paulson te laat gemeld dat zij samen optrekken.

Stork:pagina 9