Banen weg na grote sanering bij Alcoa

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa voert wereldwijd een sanering door. Daarbij verdwijnen 6.700 banen, 5 procent van het totaal. Het merendeel daarvan, 4.800 arbeidsplaatsen, verdwijnt bij de divisie van Alcoa die aluminium halffabricaten levert aan de auto-industrie. Fabrieken in Portugal, Mexico en de VS gaan dicht. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Alcoa Nederland kon niet zeggen welke gevolgen de maatregelen hebben voor het personeel in Nederland.

Alcoa brengt verder zijn activiteiten op het gebied van extrusieproducten zoals kozijnen en buizen onder in een joint-venture met Sapa, een dochter van het Noorse Orkla. Zo’n 6.400 Alcoa-werknemers in acht landen gaan mee over naar het nieuwe bedrijf, dat waarschijnlijk een eigen beursnotering krijgt. Orkla krijgt een meerderheidsbelang in het bedrijf, dat goed is voor een omzet van 1,6 miljard euro. Beide operaties moeten Alcoa een jaarlijkse kostenbesparing van 98 miljoen euro opleveren. Het concern boekte in de eerste negen maanden van dit jaar al een recordwinst, maar wil de resultaten verder opvoeren, zei bestuursvoorzitter Alain Belda gisteren in een verklaring.

Voor de saneringen treft Alcoa een voorziening tussen de 293 en 332 miljoen euro. Met het plan wil Alcoa zich beter concentreren op de goed presterende onderdelen van het concern. Alcoa telt 129.000 werknemers in 44 landen en heeft vestigingen in Harderwijk en Drunen. (Reuters, AP)