6 redenen om uit te gaan

Nicole Kidman in ‘Dogville’

1 Uit eten met IENS

Het Prentenkabinet

Loksteeg 25, Leiden. Telefoon (071) 512 66 66. Keuken open 18.00-22.00. Gem. prijs 3-gangen à la carte € 35,00.Categorie: Klassieker

Dankzij de sfeervolle entourage van dit historische pand met verschillende eetzalen, zit je aan elk tafeltje mooi. Ook de gerechten zien er prachtig uit, al heeft de kok af en toe moeite de ingrediënten op elkaar af te stemmen. De wijnen kunnen er absoluut mee door en over naschenken doen ze niet moeilijk. De bediening mag losser en het hoge tempo van uitserveren iets omlaag, het is tenslotte een restaurant om heerlijk lang na te tafelen.

uitstekend | Dit is nu zo’n restaurant waar je de week voordat je er reserveert al geniet van het vooruitzicht! Zeer prettige ambiance, deskundige en prettige bediening en de kaart is zeer goed. Prijs-kwaliteitverhouding is ook goed. Enige minpunt is de parkeergelegenheid.(23-10-2006 S.M. F. te Breda)

uitstekend | In augustus voor het laatst bij Het Prentenkabinet gegeten. Dit restaurant is fantastisch! De bediening is goed, het eten is heerlijk en de ambiance is perfect. De prijs is in verhouding met de kwaliteit. (22-09-2006 F.B. te Leiderdorp)

Eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 FILMS/ETEN

Cinemaaltijd

Utrecht: Atrium van Zorgcentrum Hart van Lombok, J.P. Coenhof 260. Tijd: 18.30u. Entree: 15 euro (incl. 3-gangen menu). Res/inl: 030-2964204 & www.vredevanutrecht.nl

Van 23 t/m 26 november kun je in het Atrium van het Hart van Lombok kennis maken met culinaire schatten van uiteenlopende culturen. In een drietal filmpjes zie je hoe ouderen uit de buurt Lombok hun lievelingsgerecht bereiden. De filmpjes worden begeleid met live muziek door een kamerorkestje. Na elk filmpje wordt het gerecht ter plekke uitgeserveerd. Cinemaaltijd is onderdeel van Kunst in mijn buurt: een festival van Vrede van Utrecht rond community art.

3 FESTIVAL

Wintertuinfestival 2006

Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn. Van 23 november t/m 3 december. Inl: www.wintertuin.nl

Het Wintertuinfestival betekent elf dagen gevuld met literatuur, film, muziek en beeldende kunst. Dit jaar is het thema invloed, meer precies: de spanning tussen invloed en oorspronkelijkheid. Tijdens het festival gaan bijna honderd dichters, schrijvers en kunstenaars op diverse manieren op zoek naar de spanning tussen originaliteit en invloed. Vanavond om 20.00 uur in het Nijmeegse Doornroosje: een optreden van Mike Watt (The Minutemen, Firehose en Iggy & The Stooges), voorafgegaan door de documentaire We Jam Econo.

4 THEATER

Er staat een boom in de weg

Maastricht: Huis van Bourgondië. Tijd: 20.30u. Res/inl: 043-3219960 & www.huisvanbourgondie.nl

Een vrouw kijkt over de metershoge schutting in de tuin van de levensgevaarlijke buurman: daar staat een boom die omgezaagd moet worden. In Er staat een boom in de weg geeft de jonge toneelschrijfster Annemarie Slotboom de tragische en ook spannende verwikkelingen weer tussen twee mannen en een vrouw over een reusachtige prachtboom. Ernst Braches regisseert Hanneke Scholten, Benny Claessens en Martijn van der Veen helemaal perfect.

5 FILM

Dogville

Rotterdam: Zaal B-2, Woudestein. Tijd: 19.00u. Inl: www.eur.nl

Nicole Kidman is de vernietigende engel Grace in Lars von Triers Dogville. In een gestileerde setting stelt Von Trier morele vragen over plicht en menselijkheid. Hij doet dat in een fictief Amerika, waar arme bewoners tijdens de Grote Depressie, vluchtelinge Grace opnemen in ruil voor klusjes. Naarmate de klusjes weerzinwekkender worden, krijgt Grace steeds meer trekken van een heilige.

6 MUZIEK

DAAU

Utrecht: Rasa, Pauwstraat 13a. Tijd: 20.30u. Toegang: 15/9 euro. Inl/res: 030-2316040 & www.rasa.nl

Ondanks de indrukwekkende Duitse naam is kamerorkest annex popgroep DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung) Belgisch. De groep brengt een avontuurlijke mix van ogenschijnlijk tegengestelde ingrediënten: van Bach en klassieke kamermuziek tot folk, klezmer, Balkan en dEUS. Bezetting: Simon Lenski (cello, elektronica); Han Stubbe (klarinet); Roel van Camp (accordeon); Buni Lenski (viool); Hannes d'Hoine (contrabas) en Geert Budts (drums, elektronica).