Verliezer verklaart zich winnaar Mexico

BUENOS AIRES. Mexico heeft nu drie presidenten. In een zelf georganiseerde plechtigheid heeft de linkse voormalige burgemeester van Mexico Stad, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), zich maandag door een partijgenoot de presidentiële sjerp om laten hangen. Over tien dagen wordt Felipe Calderón, die volgens de kiescommissie de officiële winnaar is van de in juli gehouden presidentsverkiezingen, in het Congres beëdigd als president. Calderón is partijgenoot en de opvolger van de huidige conservatieve president Vicente Fox. Het huidige Mexicaanse bewind hoopte dat de linkse demonstratie die werd gehouden op de Dag van de Revolutie zou zijn uitgedraaid op een laatste stuiptrekking van AMLO, die blijft volhouden slechts als gevolg van fraude de verkiezingen te hebben verloren. Maar ondanks het gure weer wist hij een formidabele aanhang te verzamelen.