Unilever halveert Nederlands onderzoek

Unilever brengt het aantal onderzoeksbanen in Nederland terug van 250 naar 110. Zestig banen worden geschrapt, naar verwachting zonder gedwongen ontslagen. Tachtig onderzoekers moeten naar locaties elders in Europa vertrekken. Dit heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt.

De reorganisatie in Nederland maakt onderdeel uit van een herschikking van onderzoeksactiviteiten op Europees niveau. „Ons onderzoek was te versnipperd, met soms vijf mensen op een locatie”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Unilever wil het onderzoek naar nieuwe voedingsmiddelen in Europa concentreren in zes grote locaties en 23 kleinere. Van de 1.160 onderzoeksbanen in Europa komen er 240 te vervallen, 260 verhuizen.

Unilever concentreert de onderzoeksactiviteiten binnen Nederland in Vlaardingen. Veertig onderzoeksbanen bij de margarinefabriek in Rotterdam, de ijsfabriek in Hellendoorn en de soep- en rookworstenfabriek in Oss verhuizen daarom naar Vlaardingen.

„We staan hier met lege handen. Praten met het Nederlandse management heeft geen zin. Alle beslissingen worden op Europees niveau genomen”, zegt vakbond FNV Bondgenoten.

De vakbond voert op dit moment cao-onderhandelingen met Unilever. De FNV zet in op drie jaar lang werkzekerheid. „Maar op deze manier komen we natuurlijk niet verder, we kunnen beter op Europees niveau gaan onderhandelen”, zegt de vakbond.